zatražio od golubovića i odbronika da odustanu od prodaje vodenice

Atanasije: Većinom oduzetog manastirskog zemljišta gazduje Opština Pljevlja, uknjižba protivzakonita

"Nadam se da vas ne moram podsjećati koliko je pljevaljske sirotinje, sve od srednjeg vijeka pa do novijeg vremena, bez ikakve naknade, nahranjeno brašnom samljevenim u ovoj Vodenici", navodi se u pismu

3798 pregleda 41 reakcija 3 komentar(a)
Vodenica u Vodicama, Foto: Goran Malidžan
Vodenica u Vodicama, Foto: Goran Malidžan

Vladika Mileševske eparhije Atanasije zatražio je od predsjednika Opštine Igora Golubovića i odbornika u lokalnom parlamentu da odustanu od prodaje manastirske vodenice u gradskom parku Vodice, jer “Opština nije njen stvarni vlasnik već manastir Svete Trojice”.

Zgrada stare vodenice veličine 116 metara Opština prodaje u paketu sa jednim od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u gradu Motelom Vodice.

O tome će se izjasniti odbornici na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

Motelom Vodice, jedan od simbola grada, smješten u istoimenom gradskom parku, nekoliko poslednjih godina upravlja opštinsko preduzeće Čistoća.

U lokalnoj upravi tvre da je ekonomski opravdano da se Motel proda jer nerentabilno posluje i stvara gubitke preduzeću kojem je povjereno na upravljanje.

“Nadam se da vas, rođene Pljevljake, ne moram podsjećati da je na rijeci Breznici bilo pet manastirskih vodenica. Četiri vodenice su oduzete nakon Drugog svjetskog rata, dok je pomenuta Vodenica jedina ostala u vlastištvu Manastira. Istina je da je manastirsko zemljište na kome se danas nalazi novi dio Srednje stručne škole, gradski stadion pod Golubinjom, sportska dvorana „Ada“, restoran „Milet bašta“ i kompletan park Vodice, kao i istoimeni Motel, šezdesetih godina prošlog vijeka (u vrijeme uprave igumanije Кatarine Jovanović) oduzeto od manastira uz simboličnu nadoknadu. Manastir se sa tom nasilnom eksproprijacijom nikada nije složio, ali je Vodenica tada ostala u vlasništvu Manastira i za njeno oduzimanje Manastir nikad od Opštine nije dobio ni jedan dinar. I nakon sprovedene sporne eksproprijacije, manastirska Uprava je u njoj mljela brašno za svoje potrebe i ubirala prihod od ujma, meljući brašno tamošnjem narodu – sve dok je za tim bilo potrebe”, navodi u pismu vladika Atanasije.

Konstatuje da kamena Vodenica na Breznici stara koliko i sam manastir Svete Trojice i da je ona , kao i manastir, vjekovima uživala zaštitu od turskih vlasti, pa čak i od samog sultana.

“Svako zrno žita koje su Turci u njoj samljeli, platili su Manastiru. Nadam se da vas ne moram podsjećati koliko je pljevaljske sirotinje, sve od srednjeg vijeka pa do novijeg vremena, bez ikakve naknade, nahranjeno brašnom samljevenim u ovoj Vodenici. Кamena Vodenica na Breznici je obnovljena i pokrivena tridesetih godina prošlog vijeka u vrijeme igumana Serafima Džarića. Poslednji put Vodenica je pokrivena u dogovoru sa Upravom manastira Svete Trojice sredstvima Opštine prije nekoliko godina i to iz razloga što su prethodni, takoreći novi crijep koji je postavila Uprava Manastira, godinama lomili nesavjesni građani, oburdavajući kamenje sa obližnje strmine. Taj crijep koji se trenutno nalazi na našoj Vodenici je jedino vlasništvo Opštine, sve ostalo je, do poslednjeg kamena, sagrađeno sredstvima Manastira i bio bi grijeh manastiru oduzeti ono što je njegovo”, navodi se u pismu.

Vladika mileševski podsjeća da je u vrijeme “Kraljevine Jugoslavije, kao i Titove Jugoslavije, Manastiru oduzeto preko 800 hektara zemlje, šume, brojni dućani, zgrade i kuće”.

“Većinom oduzetog manastirskog zemljišta danas gazduje upravo Opština Pljevlja. Ko je, kada i s kojim ciljem uknjižio vodenicu na Opštinu, mi trenutno ne znamo, ali to nije teško utvrditi. Ono što je sigurno – uknjižba je izvršena protivzakonito.

Mi, kao duhovni starješina grada Pljevalja, želimo da, kao i do sada, u duhu obostranog poštovanja i istinske bratske ljubavi, sa uvaženim Predsjednikom i sa svim predstavnicima svetovne vlasti ovoga grada sarađujemo na korist našega naroda. Stoga vas vas još jednom očinski molimo da odustanete od pomenute prodaje i učinite da se Vodenica vrati Manastiru Svete Trojice koji posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za vlasništvo nad njom. Ne dao Bog da neko od vas, baš uoči Trojičindana, digne svoju ruku i svojim glasom Trojičkoj lavri oduzme Vodenicu koju su vaši preci čuvali i iz nje hleba jeli. Ako, ne daj Bože, do toga dođe, bićemo prinuđeni da pokrenemo sudski postupak protiv vas (Što mi drage volje nećemočiniti!) i svoja prava zaštitimo pred nadležnim sudom. Opština Pljevlja nema i ne može imati ni jedan dokaz da je Vodenica njena, jer je od manastira nikada nije oduzeta. Sa druge strane Manastir Svete Trojice posjeduje svu potrebnu dokumentaciju o vlasništvu nad ovom Vodenicom, pa čak i o njenoj gradnji, obnovi i novčanim izdacima za njeno održavanje”, stoji u pismu.

Eparhija je izrazila spremnost da preko uprave manastira Svete Trojice opet pokrenemo Vodenicu i u saradnji sa Opštinom i novim vlasnikom motela „Vodice“ doprinese uljepšanju Vodenice i prostora oko nje.

“U nadi da ćete ovo naše pismo primiti k znanju i uslišiti Naše moljenje, Mi vas očinski pozdravljamo, šaljući vam naš arhijerejski blagoslov i moleći se Presvetoj Sveta Trojica da vas i vaše domove sačuva od svakog zla i iskušenja”, navodi se na kraju pisma vladike Atanasija upućenom predsjendiku Opštine i odbornicima.

Preporučujemo za Vas