Simović: Nastavljamo da unapređujemo standard i položaj zdravstvenih radnika, jer oni to zaslužuju

On je kazao da će u nastaviti sa gradnjom novih klinika

3892 pregleda 195 reakcija 10 komentar(a)
Simović, Foto: Savo Prelević
Simović, Foto: Savo Prelević

Crna Gora nastaviće da unapređuje zdravstveni sistem i kadrovski potencijal u toj oblasti, kazao je predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović.

On je na predstavljanju publikacije „Klinički centar (KCCG) Crne Gore – Izazovi pandemije Covid 19” čestitao zaposlenim u zdravstvu na pravovremenosti, odlučnosti i profesionalnosti.

“Iza svih nas je pet izazovnih mjeseci u kojima smo zajedno brinuli, kreirali i davali odgovore na globalni još trajući izazov COVID 19. To je bio izazov za ekonomski mnogo razvijenije države, sa mnogo jačim zdravstvenim sistemima. Moja ocjena i moja zapažanja staju u tri poruke čestitam, hvala i nastavljamo“, rekao je Simović.

On je kazao da će u nastaviti sa gradnjom novih klinika.

„Nastavljamo da unapređujemo crnogorski zdravstveni sistem, kadrovski potencijal, da nabavljamo novu savremenu opremu i usvajamo najsavremenije metode liječenja. Nastavljamo da unapređujemo položaj i standard zdravstvenih radnika, jer to oni zaslužuju i to njima pripada“ , naveo je Simović.

Direktor KCCCG, Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora donijela prave, pravovremene mjere, usvojila akcione planove, formirala krizne štabove, nabavila medicinsku opremu i sve potrebne aparate.

„Ali sve to ništa ne bi vrijedilo niti pomoglo da nije zdravstvenih radnika koji su zajdeno sa svim zaposlenima u KCCG predano i nesebično radili ne pitajući za uslove i radno vrijeme“, rekao je Eraković.

Kako je naveo, pretodni mjeseci pokazali su da je ulaganje u zdravstveni kadar sigurna investicija u budućnost.

„Prethodni mjeseci su pokazali snagu ljekara i snagu svakog zaposlenog, sistema i države. Kroz naš rad se pokazala hrabrost i mudrost Crnogoraca da se uhvate u koštac i sa nevidljivim kao i sa vidljivim prijateljem“, rekao je Eraković.

On se zahvalio građanima u ime svih zdravstvenih radnika na saradnji i podršci.

„Zahvaljujem se i kolegama iz regiona i iz svih krajeva svijeta, sa kojima smo razmjenjivali iskustva i koji su nam iskeno čestitali“ , rekao je Eraković.

Kako je kazao, među njima su i zdravstveni radnici iz Srbije koji su vrijedno radili i koji se još bore sa Kovid-19.

„Kolege iz Srbije nam se svakodnevno izvinjavaju zbog neprofesionalne i zlonamjerne izmišljotine, onih koji su u toj susjednoj prijateljskoj zemlji zaboravili na ljekarsku etiku i kodeks“, rekao je Eraković.

On je naveo da će publikacija ostati u amenet mnogim generacijama.

„Ostaje kao dokaz neustrašive borbe medicinara, vojnika, policajaca, državnih i lokalnih službenika za očuvanje zdravlja njihovih sugrađana“, zaključio je Eraković.

Bonus video: