Usvojena odluka o prodaji "Vodica": Opozicija napustila sjednicu, Pivljanin i Cvijović nisu prisustvovali nastavku

Za usvajanje ove odluke glasalo je 17 odbornika vladajuće većine dok je protiv bilo 13 odbornika, uključujući i dvojicu odbornika DPS-a Srđana Pivljanina i Predraga Cvijovića. Ni njih dvojica nisu prisustvovali nastavku sjednice.

9279 pregleda 8 komentar(a)
Opozicija napušta sjednicu, Foto: Goran Malidžan
Opozicija napušta sjednicu, Foto: Goran Malidžan

Odbornici opozicije napustili su današnju sjednicu pljevaljskog parlamenta nakon što je skupštinska većina(DPS-SD-BS) usvojila odluku o prodaji Motela Vodice, sa pripadajućim zemljištem i zgradom stare vodenice.

Za usvajanje ove odluke glasalo je 17 odbornika vladajuće većine dok je protiv bilo 13 odbornika, uključujući i dvojicu odbornika DPS-a Srđana Pivljanina i Predraga Cvijovića. Ni njih dvojica nisu prisustvovali nastavku sjednice.

Ni zakletva koju je uputio vladika Mileševske eparhije Atanasije nije prelomila odbornike Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke da iz prodaje Motela Vodece izuzmu vodenicu, za koju crkva tvrdi da je vlasništvo Manastira Sveta Trojica u Pljevljima.

U opštini su kazali da se u katastru vodi kao vlasništvo Opštine Pljevlja.

“Zaklinjem vas Svetom trojicom i grobovima vaših slavnih predaka da danas stanete u odbranu Manastira Svete trojice i njegove imovine. Učinite to zbog svoje djece. Usrdno se moleći Gospodu da u miru dočekamo i prolslavimo praznik Svete trojice, šaljem vam naš arhijerejski blagoslov”, stoji u pismu koje je Atanasije uputio predsjedniku Opštine Pljevlja Igoru Goluboviću i odbornicima.

Ranije jutros vladika mileševski uputio je prvo pismo Goluboviću i odbornicima pozivajući ih da da odustanu od prodaje manastirske vodenice jer “Opština nije njen stvarni vlasnik već manastir Svete Trojice”..

Zgrada stare vodenice veličine 116 metara Opština prodaje u paketu sa jednim od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u gradu Motelom Vodice.

“Nadam se da vas, rođene Pljevljake, ne moram podsjećati da je na rijeci Breznici bilo pet manastirskih vodenica. Četiri vodenice su oduzete nakon Drugog svjetskog rata, dok je pomenuta vodenica jedina ostala u vlastištvu Manastira. Istina je da je manastirsko zemljište na kome se danas nalazi novi dio Srednje stručne škole, gradski stadion pod Golubinjom, sportska dvorana „Ada“, restoran „Milet bašta“ i kompletan park Vodice, kao i istoimeni Motel, šezdesetih godina prošlog vijeka oduzeto od manastira uz simboličnu nadoknadu. Manastir se sa tom nasilnom eksproprijacijom nikada nije složio, ali je vodenica tada ostala u vlasništvu Manastira i za njeno oduzimanje Manastir nikad od Opštine nije dobio ni jedan dinar. I nakon sprovedene sporne eksproprijacije, manastirska Uprava je u njoj mljela brašno za svoje potrebe i ubirala prihod od ujma, meljući brašno tamošnjem narodu – sve dok je za tim bilo potrebe”, navodi u pismu vladika Atanasije uz konstataciju da je kamena Vodenica stara koliko i Manastir oko 500 godina. Motelom Vodice, jedan od simbola grada, smješten u istoimenom gradskom parku, nekoliko poslednjih godina upravlja opštinsko preduzeće Čistoća.

U lokalnoj upravi tvrde da je ekonomski opravdano da se Motel proda jer nerentabilno posluje i stvara gubitke preduzeću kojem je povjereno na upravljanje.

Saglasnost da može prodati Motel Vodice Opštini je dala i crnogorska Vlada.

Osim ugostiteljskog objekta veličine 640 metara kvadratnih i vodenice predmet prodaje je i 500 metara kvadratnih dvorišta, 1229 metara kvadratnih neplodnog zemljišta.

Procjenjena vrijednost nepokretnosti koje se prodaju je 424. 531 eura. Do 2009 godine Motel „Vodice“ je bio u vlasništvu Rudnika uglja, kada je zbog nagomilanih finansijskih obaveza Rudnik uglja izvršio kompenzaciju dijela imovine sa Vladom ustupajući joj između ostalog i Motel Vodice.

Nakon što u nekoliko navrata nije uspjela putem javnog nadmetanja prodati motel „Vodice“, Vlada Crne Gore ga je ustupila bez nadoknade opštini Pljevlja, par godina kasnije. Pored motela Vlada je ustupila opštini staru vodenicu i ribnjak. Odbornik Nove Milan Lekić kazao je da nije mogao ni očekivati da će otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve početi iz Pljevalja.

Ovo je probni balon i početak oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, rekao je Lekić.

Isto smatra i odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić rekavši da je otimanje svetinja u Crnoj Gori počelo iz Pljevalja.

Odbornik DPS-a predrag Cvijović kazao je da podržava prodaju Motela Vodice ali da nije prirodno da se vodenica stara 500 godina prodaje u paketu sa Motelom nekom ugostitelju.

“Nismo odgovorni ako glasamo za ovo. Kulturno blago treba da damo nekom ugostitelju”, rekao je Cvijović.

Njegov partijski kolega Danijel Živković kazao je da postoje zakonske procedure i da crkva može dokazati ukoliko je vlasnik vodenice.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin tvrdi da Opština nema dokaza o vlasništvu, izrazivši sumnju da je neko uzeo pare da progura ovu priču”, rekao je Rovčanin.

Odbornik DPS-a Momir Cvijović tražio je od predsjednika Opštine da da garanciju odbornicima prije glasanja da vodenica pripada Opštini Pljevlja, jer ne želi da otima crkvenu imovinu i da neko proklinje njega i njegovo potomstvo.

Nakon što mu je Golubović potvrdio da se vodenica vodi u katastru kao vlasništvo Opštine Cvijović je podržao predloženu odluku.

Nakon izlaska opozicije iz odbornici skupštinske većine usvojili su više tačaka dnevnog reda, praktično bez rasprave. Usvojena je i odluka o cjenovniku i početku naplate parkinga na nekoliko lokacija u gradu. Direktor preduzeća Čistoća koji će gazdovati gradskim parkiralištima Saša Ječmenica Vijestima je kazao da će parking početi da se naplaćuje do kraja ovog mjeseca.

Poslednje tri tačke dnevnog reda među kojima je i predlog mjera za pomoć građanima i privredi na ublažavanju posledica epidemije novog korona virusa jer nakon izlaska iz sale Pivljanina i Cvijovića, nadležni skupštinski odbori nisu imali kvorum da se izjasne o ovim tačkama dnevnog reda.

Pivljanin i Cvijović se nisu pojavili u sali ni nakon što su ih telefonom na sastanak pozivale njihove partijske kolege, pa je predsjendik Skupštine Dragiša Sokić bio prinuđen da prekine sjednicu.

Bonus video: