Vrhovni potvrdio postupanje ASK

“Agencija će nastaviti da dosljedno sprovodi sve svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju

828 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Mina
Ilustracija, Foto: Mina

Vrhovni sud donio je dvije presude, kojima je kao neosnovane odbio zahtjeve za ispitivanje presuda Upravnog suda, a koje su se odnosile na postupanje Agencije za sprečavanje korupcije, saopšteno je juče iz institucije na čijem je čelu vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović.

“Naime, tim presudama Upravnog suda je prethodno odbijena tužba protiv odluke kojom je Agencija utvrdila da je došlo do kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, kao i tužba kojom je tražen poništaj akta Agencije o izboru lica na javnu funkciju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da presude Vrhovnog i Upravnog suda potvrđuju da je u konkretnim slučajevima Agencija ispravno postupila i donijela predmetne akte poštujući odredbe Zakona o sprečavanju korupcije.

Jedna od dvije odluke odnosi se na slučaj poslanika Socijalističke narodne partije Srđana Milića, koji se odnosi na sumnju da je istovremeno, suprotno Zakonu, zastupao interese dvije porodične kompanije.

Druga se, prema nezvaničnim informacijama, odnosi na slučaj bivšeg direktora i člana Odbora direktora tivatskog “Vodacoma” Miloša Dževerdanovića. Za njega je Agencija ranije utvrdila da je povrijedi odredbe Zakona o sprečavanju korupcije jer je obavljajući funkciju člana organa upravljanja izabran na funkciju izvršnog direktora u istom javnom preduzeću, čime je, smatraju u Agenciji, javni interes podedio privatnom i izazvao sukob interesa.

Obje odluke potpisuje vijeće Vrhovnog suda, koje su činile Hasnija Simonović, Stanka Vučinić i Vesna Vučković.

“Agencija će nastaviti da dosljedno sprovodi sve svoje nadležnosti i da prilikom donošenja odluka i drugih akata striktno primjenjuje zakon, i time doprinosi daljem jačanju povjerenja javnosti u rad ovog organa”, konstatuje se u saopštenju ove institucije.

Bonus video: