Župljani biraju novo rukovodstvo

Zbor mještana jedne od najagilnijih mjesnih zajednica u Crnoj Gori zakazan u nedjelju

1611 pregleda 0 komentar(a)
Nastavljeni radovi na saobraćajnici, Foto: Luka Zeković
Nastavljeni radovi na saobraćajnici, Foto: Luka Zeković

U nedjelju, u Domu omladine Carine, u nikšićkoj Župi, biće održan zbor mještana toga kraja na kome će biti određen datum održavanja izbora za novi saziv Savjeta Mjesne zajednice (MZ) Župa.

Kako je „Vijestima“ kazao predsjednik Savjeta MZ Dragoljub Radulović, izbori moraju biti održani do kraja juna, a na zboru će, osim raspisivanja izbora, biti razmatrane izmene Statuta MZ Župa, kao i predstavljan rad Savjeta u periodu od 2016. do 2020. godine.

U prethodne četiri godine u toj MZ je, zahvaljujući angažovanju Savjeta, prije svega predsjednika, urađeno više nego u prethodne tri decenije i riješeni su, ili su u fazi rješavanja, neki od gorućih problema toga kraja. Prije svega, dobiće saobraćajnicu kakvu zaslužuju. Nakon što su završena prva dva kilometra, nastavljeni su radovi na još četiri kilometra, do brane na Liverovićkom jezeru. Vrijednost radova svih šest kilometara je oko 1,5 miliona eura, a sredstva je obezbijedila Opština Nikšić. Sela su dobila rasvjetu, asfaltiraju se putevi, sanirana su klizišta, izgrađen je most u Starom selu, završen je vodovod, otvorena su dva vrtića, rekonstruišu se seoski domovi… Korona je usporila realizaciju projekata - izgradnju multifunkcionalnog sportskog terena, rekonstrukciju škole, asfaltiranje oko šest kilometara seoskih puteva, izgradnju poligona u selu Zagrad, rekonstrukciju kule Voltica...

Već tri godine prvorođena beba dobija opremu i 100 eura, “lučaši” simbolične novčane nagrade, polumaturanti besplatnu ekskurziju, prvaci pribor, dva najbolja studenta mjesečnu stipendiju. Sportisti su dobili opremu, hor uniformu, mališani iz vrtića dvorišni mobilijar…

U Župi, koja broji 12 sela, prema popisu živi 3.714 stanovnika, što je za preko 300 manje u odnosu na 2003. godinu. Župljani se nadaju da će taj broj, do narednog popisa, porasti.

Bonus video: