Vojinović dvostruki laureat Puškinove nagrade za književnost

Iz SNP-a dodaju da moskovska vlada u saradnji sa “Rosijskom gazetom” već dvadeset godina organizuje konkurs na određenu književnu temu

1327 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Miomir Vojinović, Foto: SNP
Miomir Vojinović, Foto: SNP

Miomir Vojinović postao je jedini dvostruki laureat Puškinove nagrade za književnost sa prostora bivše Jugoslavije, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP), čiji je Vojinović član.

Iz SNP-a dodaju da moskovska vlada u saradnji sa “Rosijskom gazetom” već dvadeset godina organizuje konkurs na određenu književnu temu.

“Ovogodišnja tema konkursa bila je “Autogram Pobjede”, posvećena 75. godišnjici pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Miomirov književni esej ocijenjen je od strane žirija u Moskvi najvećom mogućom ocjenom i kao takav ušao u 25 najboljih radova na svijetu na datu temu”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Vojinović je završio fakultet na Moskovskom Pedagoškom Državnom Univerzitetu, gdje je i stekao zvanje magistra nauka. Godine 2012. bio je jedini predstavnik Crne Gore na Svjetskom forumu inostranih diplomaca sa ruskih univerziteta, 2018. je prvi put postao dobitnik Puškinove nagrade, a od prošle godine njegovo ime se nalazi u “Enciklopediji najistaknutih inostranih diplomaca sa ruskih univerziteta”.

Ceremonija dodjele priznanja i nagrada održaće u zgradi Vladi početkom septembra ove godine.

Bonus video: