MCP: Prestanite sa gonjenjem i zloupotrebom Crkve

Iz MCP napominju da se političke stranke i udruženja u posljednje vrijeme često oglašavaju na crkvene teme – ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više "upotrebljava i zloupotrebljava u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa".

7849 pregleda 619 reakcija 44 komentar(a)
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Shutterstock

Mitropolija crnogorsko-primorska je apelovala da se prestane sa, kako navode, gonjenjem i zloupotrebom Crkve.

"Opet i opet u Crnoj Gori je na udaru Crkva i privođenje i procesuiranje sveštenstva. Ovoga puta u Baru i to na praznik njegovog pokrovitelja i zaštitnika, Svetog Jovana Vladimira. Ako uzmemo u obzir da smo od 12. maja, kada je utamničen vladika Joanikije sa svojih osam sveštenika, do danas imali na desetine sličnih ili identičnih kršenja propisa NKT-a i da niko nije procesuiran ili krivično gonjen, onda je potpuno jasno da su mjere koje se propisuju u službi progona Crkve i sprečavanje njene misije", navode iz MCP.

Podsjetili su i na "privođenje Mitropolita Amfilohija i sveštenika bez ijednog opravdanog razloga."

"Cijelo vrijeme smo kao Crkva ćutali i trpjeli poniženja i uvrede, nismo preduzimali nikakve radnje, radi opšteg interesa i zdravlja ljudi, a Crkva se uvijek stara o cjelovitom zdravlju čovjekovom, i duhovnom i tjelesnom. Tokom trajanja pandemije Crkva je svakodnevno prinosila molitve za ozdravljenje od ove opake bolesti za sve ljude cijeloga svijeta. Svakako da su znanje i žrtva medicinskog osoblja pomogli mnogima da se iscijele i određene preduzete mjere su dale rezultata, ali takođe blagodareći molitvama i blagoslovima Svetog Vasilija, Svetog Petra i ostalih svetitelja pred kojima se na svakoj službi čitala molitva za zaštitu od virusa patrijarha rumunskog Danila, ovaj narod se sačuvao od većih posledica. Ali i kada je proglašen kraj epidemije, to nasilje nad Crkvom se nastavlja i ne dozvoljava nam se da svoje praznike i slave proslavljamo na način kako se to vjekovima čini", stoji u saopštenju MCP.

Zabraniti litije je, kako su kazali, atak na bogosluženje crkve i njen vjekovni poredak i praksu.

"Uvažena gospodo iz vlasti, Litija je bogoslužbeni obred i poredak, njoj prethodi molitva u Crkvi i ta molitva se preliva na ulice gdje se blagoslov širi na cio grad, selo ili kraj. U toku nje se čitaju djelovi iz Svetog jevanđelja, prouznose molitve za njegove žitelje, upravitelje, za zdravlje i napredak. Zabraniti Litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vjekovni poredak i praksu. Da podsjetimo, virus je ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije. Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin", ističu iz MCP.

Litije, koje su, kako smatraju, "probudile i oslobodile ovaj narod", su pokazale "put kojim treba da ide Crna Gora".

"Taj put je put bratske ljubavi, sloge, praštanja i jedinstva, ne u mržnji, nego u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Zato je na njima bilo mjesta za sve bez obzira na naciju, partiju, ideologiju pa čak i vjeru. Gledajući šta se dešava ovih dana u Americi, ranije po Evropi, gdje na ulicama vlada haos i nasilje, naše Litije postale su fenomen jedinstven u svijetu zato što su pokrenute, ne zemaljskim prolaznim interesima, nego Božanskom ljubavlju i čežnjom za istinsku slobodu. Ako je nešto osvetlalo obraz Crnoj Gori pred licem cijeloga svijeta to su veličanstvene litije. Jedina institucija u kojoj su te naše razlike prevaziđene poslednjih decenija je Crkva Hristova u Crnoj Gori – Srpska Pravoslavna Crkva."

Napominju i da se političke stranke i udruženja u posljednje vrijeme često oglašavaju na crkvene teme – ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više "upotrebljava i zloupotrebljava u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa".

"Javnost to zna i Crkva na to stalno podsjeća i sebe i druge, da politika i političari, vladike i sveštenici prolaze, a Crkva ostaje vječna i nepokolebljiva. Političke partije i ideologije žive i zavise od izbora, Crkva je nadživjela sve ideje i ideologije, progone i raspeća, carstva i vladare uvijek svjedočeći vječno ljudsko dostojanstvo. U kontekstu partijašenja i strančarenja, političarima su važni birači i ljude se posmatraju kao brojke, za Crkvu je važan svaki čovjek, jer na svakome je urezan lik Božiji, svaki je naš bližnji, naš brat i vječni sabrat, kroz koga se provjerava i naša ljubav prema Bogu i naše trpljenje. Zato je cio naš život u znaku krstoobrazne ljubavi, prema bližnjem po horizontali i prema Bogu po vertikali. Jedno bez drugog ne biva. Svi koji znaju šta je Crkva, moraju znati i da se ona ne može poistovjetiti ni sa jednom partijom, idejom, ni ideologijom, nacijom, ni državom. Političari su članovi Crkve, rado viđeni u Crkvi, i najviše pomažu ako o Crkvi brinu kao njena djeca, a ne iz pozicije političkih ili drugih organizacija. Svojom ljubavlju Crkva prevazilazi sve i grli sve podjednako", navode iz MCP.

Crkva je, kako ističu, uvijek blagosliljala i blagosiljaće sve koji rade na dobrobiti naroda i na napredak i slogu. "Koji pozivaju na mir i ljubav, a ne na sukobe i mržnju. Naročito su blagosloveni oni koji žrtvuju sebe radi dobra drugih. Isto tako ne mogu i nisu blagosloveni oni koji druge, pa čak i Crkvu, žrtvuju zarad ličnih, političkih i drugih interesa, bez obzira sa koje strane ili iz kojeg centra moći dolazili. Crkva ima samo jedan centar moći a to je Životvorna, Nerazdjeljiva i Vječnoživa i sveprožimajuća sila Svete Trojice – Boga ljubavi kojoj se hrišćani jedino klanjaju i pokoravaju, a čiji praznik ovih dana proslavljamo", navode iz MCP.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su pozvali da "svako radi svoj posao na koje ga je društvo prizvalo", a u Crnoj Gori su se, kako ocjenjuju, problemi "nagomilali i ima posla na sve strane".

"Crkvu i svetinje ostavite da vode onima koji su zato prizvani i pozvani, za to se školovali, i život svoj posvetili. Takođe, zahtijevamo da se prestane sa selektivnom i diskriminatornom primjene zakona i propisa i da se momentalno prekinu sudski procesi koji se vode protiv Vladike Joanikija, sveštenstva i vjernog naroda, jer su ovi postupci poljuljali i onako slabo povjerenje između Države i Crkve, narušeno izglasavanjem neustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i produbili podjele i sveopštu krizu u društvu, potvrđujući da u Crnoj Gori odavno ne važe podjednako zakoni za sve. Time su ugroženi temelji modernog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, što je ocjena i svih međunarodnih relevatnih institucija", zaključuje se u saopštenju MCP.

Bonus video: