URA Budva: Opština da omogući olakšice onima koji kreiraju turistički proizvod

On je dodao da GP URA Budva poziva predsjednika opštine Budva da što hitnije organizuje sastanak na kome ce biti prisutni sekretari, direktori preduzeća i predstavnici TOB-a, kako bi u najkraćem roku saslušali predloge relevantnih predstavnika ugostitelja, hotelijera, agencija, privatnog smiještaja i svih koji su uključeni u turistički proizvod Budve kako bi im dali konkretne mjere za umanjenje obaveza i olakšice prema opštini Budva i lokalnim preduzećima u ovoj godini

391 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2020. 10:45h

Građanski pokret URA Budve špozvao je predsjednika Opštine Marka Carevića da hitno zakaže sjednicu sa predstavnicima ugostitelja, hotelijera, agencija, privatnog smiještaja i svih koji su uključeni u turistički proizvod Budve kako bi im dali konkretne mjere za umanjenje obaveza i olakšice prema opštini Budva i lokalnim preduzećima u ovoj godini.

„Iako je šator prije nekoliko dana napustio Budvu, izgleda da se atmosfera vanrednog stanja nastavlja u istom smjeru i ritmu. Sva je prilika, ipak, da građanima Budve sada nisu potrebna politička nadgornjavanja već efikasna i proaktivna reakcija izvršne vlasti, koja će pomoći izvjesnije prevazilaženje krize u turizmu izazvane pandemijom COVID 19. Imajući u vidu da se preko 50% ukupnog turističkog prometa Crne Gore odvija u Budvi i da od toga živi i dobar dio Crne Gore, važno je i neophodno da naši građani spasu barem nešto od ove gotovo propale turističke sezone. Statistika nam takođe govori da je spsavanje sezone i u interesu države Crne Gore. Kad sve prevedemo na jezik cifara, iz Budve se prema Državi prenese preko 500 miliona € godišnje“, kazao je Blažo Rađenović član opštinskog odbora URA.

On je dodao da GP URA Budva poziva predsjednika opštine Budva da što hitnije organizuje sastanak na kome ce biti prisutni sekretari, direktori preduzeća i predstavnici TOB-a, kako bi u najkraćem roku saslušali predloge relevantnih predstavnika ugostitelja, hotelijera, agencija, privatnog smiještaja i svih koji su uključeni u turistički proizvod Budve kako bi im dali konkretne mjere za umanjenje obaveza i olakšice prema opštini Budva i lokalnim preduzećima u ovoj godini.

„Tu prije svega mislimo na obaveze prema Komunalnom preduzeću i mogućem umanjenje plaćanja po osnovu odvoza smeća za privredu, zatim na Vodovod i kanalizaciju i moguće umanjenje cijene vode za privredu, odnosno odlaganje dosadašnjih obaveza. Svakako bi i Sekretarijat za finansije mogao imati plan umanjenja poreza, prireza, administrativnih taksi kao i svih drugih fiskaliteta koje privreda i fizička lica imaju prema lokalnoj samoupravi. TOB takođe, kao važan segment budvanske privrede, mora naći način da pomogne turističkim poslenicima i spase što se spasiti može, bilo kroz umanjenje turističke takse ili njeno potpuno ukidanje.Iako ovi predlozi možda na prvi pogled izgledaju neprihvatljivo iz ugla svih pojedinačnih subjekata koji od turizma ubiraju prihode na gore navedene načine, jedino zajednička akcija i planiranje mogu pomoći da se turistički proizvod koliko toliko održi. Jasno je da će tržište nakon pandemije biti bitno drugačije, a ona je pokazala da je odgovor moguć jedino kroz solidarnost i dobro planiranu akciju“, zaključio je Rađenović.

Bonus video: