Ceh za sada 300.000 eura i 160 hektara opožarene šume

Nadležni ni nakon dvadesetak dana nijesu u potpunosti procijenili štetu u opštini Rožaje, izazvanu katastrofalnim požarima

1462 pregleda 1 komentar(a)
Zastrašujući snimci, Foto: Privatna arhiva
Zastrašujući snimci, Foto: Privatna arhiva

Opštinska Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u Rožajama utvrdila je do sada da je u požarima polovinom maja izgorjelo privatne imovine u vrijednosti od oko 300 hiljada eura.

Predsjednik Opštine Rahman Husović (BS) rekao je da je preostalo da se obradi još zahtjeva, i da bi šteta mogla biti i nešto veća.

Iz Uprave za šume nijesu odgovorili kolika je šteta u šumama, iako je direktor Nusret Kalač ranije kazao “Vijestima” da su komisije morale da završe posao do petka i da će o tome obavijestiti javnost.

Husović je ipak “Vijestima” saopštio preliminarne rezultate Uprave za šume, područne jedinice Rožaje - da je opožareno više od 160 hektara.

“Taj izraz opožareno znači da se nešto od te šume možda može iskoristiti”, rekao je on.

Stručnjaci tek treba da utvrde kolika je novčana šteta kada je riječ o opožarenim šumama, ali je bez sumnje velika.

Husović je precizirao da je opožareno 21,5 hektara privatnih šuma.

“Ostale šume imaju tri potkategorije. To su, recimo, takozvane privredne šume i njih je izgorjelo je 29,21 hektar. Zatim takozvane šumske kulture od 6 do 10 godina starosti kojih je u požarima stradalo 12 hektara. Najviše je stradala kategorija šuma koje se označavaju kao zaštitne, odnosno čija je primarna uloga ekološka zaštita, i njih je opožareno 119,16 hektara”.

Iz Uprave za šume odgovoreno je “Vijestima” da je formirano osam komisija... Husović je kazao da je prema preliminarnim nalazima najveća šteta u gazdinskoj jedinici Crnja ibarac, gdje je opožareno 136,94 hektara šuma.

“Tamo se bukvalno dogodila katastrofa”.

On je kazao da je komisija od trenutka kada su požari ugašeni bila neprekidno na terenu.

“Vjerujte mi, i ja sam bio stalno sa njima. Učestvovalo sam i u gašenju požara, jer ovo što se dogodilo dožovljavam kao pravu katastrofu”.

On je kazao da su šume blago sjevera.

“Mi nemamo more ali imamo šume, i zbog toga stradanje šuma u ovom obimu kakvo se dogodilo u Rožajama smatram velikim gubitkom ne samo za Rožaje, već za čitav sjever”, dodaje Husović.

Iza požara ostale su kataklizmične slike, o čemu svjedoče snimci iz vazduha na kojima se vide opustošena šumska prostranstva.

Za samo dva-tri dana bilo je aktivno čak 60 požara na 18 lokaliteta.

Izgorjele su dvije nenaseljene kuće u Kaluđerskom Lazu i Nurkovićima, brenta jednog privatnog preduzetnika u Bralićima, četiri sijena i jedan pomoćni objekat u Dacićima, kao i dvije garaže i pet vikendica.

Najteža situacija je bila u selima Daciće, Kaluđerski Laz, Ćosovica, Balotiće, Crnča, Bogaje i Seošnica.

Na sajtu Uprave za šume odavno stoji apel - “budi odgovoran, spriječi požar”. Objašnjava se da je “95 odsto šumskih požara izazvano namjerno, iz nehata ili neznanja”.

Navedeno je da je “za lica koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojavu i širenje požara većih razmjera i sa znatnom materijalnom štetom, propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do dvanaest godina”.

Koordinacioni tim Vlade za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu takođe je nedvosmisleno saopštio da je za požare kriv ljudski faktor i da će nadležni organi intenzivno raditi na rasvjetljavanju okolnosti i počinilaca, ali do juče niko nije uhapšen.

Požar u Dacićima podmetnut, predmet u tužilaštvu?

Husović je pozvao nadležne da utvrde činjenično stanje i odrede precizne uzroke požara i naglasio da “Opština Rožaje stoji u potpunosti na raspolaganju svim državnim institucijama”.

“Ubijeđen sam da je u najvećem broju slučajeva u pitanju ljudski faktor”.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je za požar u selu Daciće, gdje je gorjela i zgrada škole, sa velikom vjerovatnoćom utvrđeno da je podmetnut i da je taj predmet u tužilaštvu.

“Vijestima” je u policiji ranije nezvanično rečeno da se istraga još vodi, ali da se već sada može reći da su elementarna nepogoda i ljudska nepažnja glavni uzrok izbijanja požara.

“Na tri lokacije je utvrđeno da je usljed vremenskih okolnosti uzrok požara struja, odnosno elektrovodovi. Na dvije lokacije požari su krenuli iz zapaljenih kontejnera, dok se za školu u Dacićima još ispituje uzrok”, kazao je sagovornik iz policije.

On je rekao da se na jednom mjestu istražuje da li je požar namjerno podmetnut.

“Osim tog mjesta, kada se kaže ljudski faktor, misli se uglavnom na nepažnju građana koji su čistili imanja, a vremenske prilike su bile takve da su izazvale nekontrolisano širenje požara”.

Bonus video: