Uz majsku platu zaboravili specijalizantima naknadu od 333 eura

Specijalizanti su juče potvrdili “Vijestima” da im naknada za maj nije uplaćena, ali i da na račun još nije leglo 333 eura za odvojeni život za april. Jedan od njih prošle sedmice je rekao da ima potpisan ugovor o specijalizaciji sa Kliničkim centrom (KC), po kojem je obavezan da nakon završenog školovanja 10 godina radi za tu ustanovu, u suprotnom, dužan je da vrati troškove specijalizacije, uključujući i novac koji se izdvaja za odvojeni život

13172 pregleda 100 reakcija 11 komentar(a)
Vlada obećala da će isplatiti 333 eura za april, Foto: Luka Zeković
Vlada obećala da će isplatiti 333 eura za april, Foto: Luka Zeković

Specijalizanti koji su u martu morali da se vrate sa školovanja i stave na raspolaganju zdravstvenim ustanovama u borbi protiv kovida-19 nisu dobili naknadu za odvojeni život uz majsku platu, kako je definisano ugovorima.

Vlada je nedavno odlučila da ljekarima specijalizantima izdvoji po 333 eura za odvojeni život za april. Iako u informaciji Vlade piše da im ova naknada nije isplaćena za taj mjesec, jer sa pravnog aspekta nijesu ispunjeni svi uslovi u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora (GKU), Sindikat doktora medicine, ali i specijalizanti, tvrde da ugovori o specijalizaciji nisu bili otkazani, niti je školovanje formalno prekinuto... Iz Vlade su poručili da će im uplatiti naknade, te da je u budžetu predviđen novac za odvojeni život.

Specijalizanti su juče potvrdili “Vijestima” da im naknada za maj nije uplaćena, ali i da na račun još nije leglo 333 eura za odvojeni život za april. Jedan od njih prošle sedmice je rekao da ima potpisan ugovor o specijalizaciji sa Kliničkim centrom (KC), po kojem je obavezan da nakon završenog školovanja 10 godina radi za tu ustanovu, u suprotnom, dužan je da vrati troškove specijalizacije, uključujući i novac koji se izdvaja za odvojeni život...

On je kazao da su 11. marta pozvani da se vrate i stave na raspolaganje, što su i učinili. Međutim, nadoknada za odvojeni život im nije uplaćena za april mjesec, a sada ni za maj. “Mi smo zadržali stanove, ugovor nije raskinut, niti je van snage stavljeno rješenje o upućivanju na specijalizaciju... Uplaćen nam je novac za dežurstva, prekovremeni rad, ali ne i naknada za odvojeni život, iako je to ugovorna obaveza”, rekao je specijalizant.

Međusobne optužbe Srbije i Crne Gore, još ne možemo u Sloveniju

Nakon Hrvatske, ni Slovenija nije otvorila granice za crnogorske državljane, uprkos tome što smo zvanično jedina korona fri destinacija u Evropi. Slovenija je juče proširila spisak za 14 zemalja članica EU, ali i za Švajcarsku, Norvešku i Island.

Crna Gora dopušta ulazak i boravak bez karantina državljanima preko 130 zemalja, u kojima je stopa aktivnih slučajeva do 25 na 100.000 stanovnika. Srbija je prekjuče objavila da je tokom jednog dana oporavljeno preko 4000 inficiranih, pa je stopa aktivnih slučajeva ispod 25 na 100.000 stanovnika. Međutim, Srbija bi na spisku zemalja Instituta za javno zdravlje (IJZ) mogla da se nađe u petak, jer je Nacionalno koordinaciono tijelo prošle sedmice donijelo odluku da se spisak zemalja ažurira svakoga petka.

Pomoćnica direktora Instituta “dr Milan Jovanović Batut”, Darija Kisić Tepavčević, prekjuče je kazala da nagli skok oporavljenih nema veze sa nemedicinskim razlozima. Istakla je da je Krizni medicinski štab donio odluku da se kod asimptomatskih pacijenata traži jedan, umjesto dva negativna uzastopna testa, te da je kod ove grupa oboljelih skraćen tok praćenja bolesti. Nakon toga, iz IJZ su za pojedine crnogorske medije kazali da će uputiti zahjtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar juče je ocijenio da nema smisla pojašnjavati broj izliječenih kovid pacijenata državi koja, kako je naveo, nema rezultate, niti adekvatno znanje o koronavirusu.

Lončar je rekao da bi mogao da razumije da je to pitanje postavila država poput Njemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi sa kovidom-19, prenosi Tanjug.

“Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor moraju da se kvalifikujuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora zasada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumijete u to”. Lončar je naveo da pojašnjenje o porastu izliječenih od koronavirusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije.

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović odgovorio je da neće dozvoliti vrijeđanje naših zdravstvenih radnika i poništavanje rezultata, “ma koliko to gospodinu Lončaru smetalo i ma koliko se trudio da ih ovakvim iznošenjem neistina i paušalnih ocjena dovede u pitanje”.

Hrapović je kazao da način na koji je Crna Gora pristupila odgovoru na koronavirus i rezultati koje je postigla “neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije”.

“U redu. Ko gubi, ima pravo da se ljuti... Od specijalista za šoping, preko stručnjaka za prikrivanje informacija i utjerivanje straha, naši susjedi iz Srbije, tačnije prvi čovjek zdravstva sada ide i korak dalje u svom prepoznatljivom maniru vrijeđanja i omalovažavanja jer izgleda, drugačije ne umije”, poručio je Hrapović. On je rekao da je upravo znanje dovelo je do toga da smo prva zemlja u Evropi bez zaraženih koronavirusom, kao i da je rezultat svih sprovedenih mjera i kraj epidemije u Crnoj Gori.

Na Lončarevu izjavu reagovali su i iz IJZ, poručivši da je ministar zdravlja Srbije “više rekao o sebi nego o odgovoru crnogorskog zdravstvenog sistema na prijetnju novog koronavirusa”.

“Ako svjetski priznati stručnjaci imaju riječi hvale za crnogorsku borbu protiv kovida-19 prijetnje, taj stav ne može promijeti stav ovog političara. Rezultati koje smo postigli, udruženi crnogorski zdravstveni radnici, građani i i kompletan sistem, vidljivi su i mjerljivi. To ne mogu promijeniti uvrede osobe koja je struku podredila politikanstvu”, poručili su iz IJZ.

Besplatna dokumenta za sve koji u junu pune 18 godina

Prva lična dokumenta, treće generacije, dobiće ove godine sve djevojke i mladići koji u junu navršavaju 18 godina.

“Vlada i MUP misle na mlade. Besplatna dokumenta, ove godine i ubuduće, dobijaće i djevojke i mladići koji pune 18 godina na Dan nezavisnosti - 21. maja i na Dan državnosti - 13. jula”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na predstavljanju novih ličnih dokumenata.

Premijer Duško Marković uručio je juče u vili “Gorica” nova lična dokumenta istaknutim pojedincima koji su aktivnostima doprinijeli uspješnoj borbi Crne Gore protiv novog koronavirusa.

Nuhodžić je ocijenio da je Crna Gora odlučno počela novu fazu razvoja uvođenjem ličnih dokumenata treće generacije, te da su u MUP-u vrijedno radili na tehnološkom razvoju u svakodnevnom funkcionisanju i obavljanju poslova koji su nam povjereni.

On je kazao da Crna Gore na planu digitalizacije ide ukorak sa svijetom, za naprednim društvima koja su uzor u tim oblastima.

Bonus video: