Problemi mještana Dalmatinske ulice: “Parkiraju” im se i ispred vrata

Kako su pojasnili, ta frekventna saobraćajnica nema trotoar, a prije nekoliko dana se dogodio udes, kada je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, polomio betonsku ogradu na privatnom imanju i “parkirao” se jednom od mještana ispred kuće

6778 pregleda 3 komentar(a)
Polomljena ograda u Dalmatinskoj ulici, Foto: Borko Ždero
Polomljena ograda u Dalmatinskoj ulici, Foto: Borko Ždero

Mještani starog dijela Dalmatinske ulice u Podgorici apelovali su na nadležne da se ta saobraćajnica rekonstruiše, da se urade trotoari, kako bi se povećala bezbjednost pješaka.

Kako su pojasnili, ta frekventna saobraćajnica nema trotoar, a prije nekoliko dana se dogodio udes, kada je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, polomio betonsku ogradu na privatnom imanju i “parkirao” se jednom od mještana ispred kuće.

“Udes je bio tokom dana, mogao je neko da nastrada, ograda je bukvalno razbijena. Ulica je baš rizična za prolaz pješacima, jer nema trotoara”, kazao je Branko Jaramaz.

Kako se uvjerio novinar “Vijesti”, zid pored puta je razbijen dva - tri metra, u dužini od udara automobila, a na livadi je ostalo rasuto kamenje.

Tom dionicom, kako su pojasnili mještani, saobraća se za Vraniće, a koristi se i kao veza sa starim putem za Danilovgrad.

“Tu se nalazi i diskont HD ‘Laković’, dolazi dosta ljudi da trguje, tako da su gužve baš velike”, kazao je Jaramaz.

Mještani ističu da je taj prostor sada napokon pokriven planskom dokumentacijom i da pripada drugoj gradskoj zoni.

“Obuhvaćeni smo Detaljnim urbanističkim planom, druga smo zona, a vidite kako su nam loše saobraćajnice. Skoro da smo centar grada sada, pa će valjda nadležni iz Glavnog grada dovesti u red infrastrukturu”, kazao je Jaramaz.

Prema riječima Igora Milića pomenuta saobraćajnica je u katastrofalnom stanju.

“Pored toga je uska, nema trotoara, a prolazi veliki broj automobila. S obzirom na saobraćajnu nekulturu mnogih vozača, pješaci su baš ugroženi. Mislim da bi trebalo da se rekonstruiše čitav potez stare Dalmatinske ulice od prodavnice ‘Lida’ pa sve do saobraćajnice sa kojom se ukršta, a koja vodi prema Vranićima ili Tološima”, kazao je Milić.

Mještani su naveli, da je prema DUP-u za taj dio grada, predviđena rekonstrukcija stare Dalmatinske ulice.

“Iako je napravljena kako je nazivaju nova Dalmatinska ulica, ova stara dionica je ostala frekventna”, kazao je Milić.

Sanacije dijela Dalmatinske ulice, od raskrsnice sa Moskovskom ulicom do raskrsnice sa Bulevarom Džordža Vašingtona, završena je sredinom prošle godine.

Tada su radnici “Puteva” na toj dionici rezali, mašinski strugali postojeći asfalt, popravljali postojeće šahte atmosferske i fekalne kanalizacije.

“Ugrađene su slivničke rešetke atmosferske kanalizacije, sanirane oštećene trotoarske površine, postojeć ivičnjaci. Napravljeni su prelazi za osobe sa invaliditetom”, saopšteno je iz “Puteva”.

Međutim, i dionica od raskrsnice sa Bulevarom Džordža Vašingtona prema Bloku šest, odnosno Vranićima je takođe u lošem stanju, a kako se uvjerio novinar “Vijesti”, asfalt je na više mjesta propao, na pojedinim je i ispucao, a šahte su iznad nivoa saobraćajnice.

Bonus video: