Zbog čega su tužioci čekali šest godina?

Vrhovno državno tužilaštvo ranije je odbacilo krivičnu prijavu iz nevladine organizacije Građanska alijansa
7 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2018. 07:02h

Predstavnici Građanske alijanse pitali su juče zbog čega je tužilaštvu trebalo šest godina da pokrene istragu o odlukama budvanskog Vodovoda oko povećanja cijene distributivne naknade - takozvane takse na vodomjer.

Iz te nevladine organizacije prethodnih godina podnosili su krivične prijave zbog te odluke lokalnog preduzeća, kao i incijative za ocjenu njihove ustavnosti.

Specijalno policijsko odjeljenje tražilo je u petak od službe Skupštine opštine da im dostave dokumentaciju o odlukama lokalnog parlamenta iz 2014. i 2016. godine, a koje se tiču davanje zelenog svjetla gradskom Vodovodu za povećanje cijene vode i uvođenje takozvane takse na vodomjer, u iznosu od 8,09, odnosno 3,63 eura.

To su uradili po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, na čijem čelu je Milivoje Katnić.

Koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić rekao je da je budvanski Vodovod, mimo zakonske procedure, donio odluku o distributivnoj naknadi za prisusustvo na mreži od 2. marta 2011. godine.

“Tim povodom Građanska alijansa je podnijela krivične prijave protiv članova upravnog odbora Osnovnom državnom tužilaštvu još 20. novembra 2012. godine u Kotoru, a oni su proslijedili ovu krivičnu prijavu Vrhodnom državnom tužilaštvu 29. aprila 2013“, kazao je Vujičić „Vijestima”, dostvaljajući sve dopise koje su uputili tužilaštvu.

Prema njegovim riječima, Vrhodno državno tužilaštvo je odbacilo ovu krivičnu prijavu.

“Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije terorizma i ratnih zločina dostavljeni su spisi predmeta Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru formirani po krivičnoj prijavi NVO Građanska alijansa. NVO Građanska alijansa podnijela je krivičnu prijavu protiv neodređenih odgovornih lica Upravnog Odbora JP 'Vodovod i kanalizacija' Budva u vezi postupka donošenja i realizacije Odluke o uvođenju distributivne naknade za prisustvo na mreži od 02. marta 2011. godine. Nakon cjelokupnog postupka izviđaja i prikupljanja potrebne dokumentacije, te uzimanja izjava od predsjednika i svih članova Upravnog odbora, te direktora navedenog javnog preduzeća, Odjeljenje je 31. oktobra 2014. godine ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica, za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u odgovoru VDT upućenom Građanskoj alijansi.

Vujičić dodaje da su istovremeno sa krivičnim prijavama, podnijeli i Ustavnu inicijativu za osporavanje te odluke uz hitnu mjeru do donošenja konačne odluke - da izda odluku o obustavi izvršenja pojedinačnih akata i radnji obračuna, obustave i naplate taksi donesenih na osnovu osporene Odluke JP Vodovod i kanalizacija.

“Podsjećamo i da je tadašnji direktor JP Vodovod i kanalizacija Budva, gostujući u emisiji Robin Hud na RTCG, priznao da ova odluka nije u skladu sa zakonom, ali je bio primoran da je uvede zbog velikih troškova održavanja mreže”, istakao je Vujičić.

Vodovod je počeo sa naplatom takse na vodomjer, nakon što je lokalna uprava tražila način na koji će godišnje obaveze za izgradnju i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice da servisira.

Godišnje obaveze Opštine za vraćanje kredita i održavanja postrojenja iznose, po osnovnom ugovoru, šest miliona eura, a Vodovod je trebalo da kroz naplatu odvođenja otpadnih voda i takse obezbijedi tri miliona eura.

Nakon presude Ustavnog suda, Vodovod je nedavno ukinuo naplatu te naknade, tako da će na godišnjem nivou ostati bez 1.100.000 eura.

Bonus video: