O Đuroviću vijećaju prije plenuma?

Skupština prvi put neće moći da izvrši svoju odluku ukoliko sudsko Vijeće ne poništi mjeru da se Đurović u vrati u RTCG
71 pregleda 2 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.02.2018. 06:18h

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici moglo bi danas da odluči po prigovoru Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa na odluku da se Goran Đurović vrati u Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) do okončanja sudskog postupka.

Đurović je Osnovnom sudu podnio tužbu protiv države i Skupštine Crne Gore nakon što je na plenarnoj sjednici većinom poslaničkih glasova razriješen sa javne funkcije u RTCG.

Veliki broj pravnih eksperata smatraju da je privremena mjera o Đurovićevom vraćanju pravno neodrživa i da će vjerovatno biti ukinuta na višim instancama. Ukoliko Vijeće, pak, ne ukine privremenu mjeru Osnovnog suda ili ne odluči u roku od osam dana, Skupština bi se na sjutrašnjoj sjednici prvi put mogla naći u situaciji da mora odložiti izvršenje prethodne odluke.

Dio pravnika, međutim, smatraju da se Đurović u tom slučaju automatski vraća u Savjet RTCG, jer Skupština, navodno, ne sprovodi ovu mjeru. Odluka o razrješenju se, tvrde, ne poništava, već sud samo odlaže njeno izvršenje do kraja sudskog procesa zbog čega Skupština ne mora posebnom odlukom vratiti Đurovića u RTCG.

Skupština je ranije saopštila da ne priznaje nadležnost Osnovnog suda da preispituje njene oduke, zbog čega su, preko Zaštitinika, uložili prigovor na privremenu mjeru sudije Radovana Vlaovića.

Advokat Siniša Gazivoda jedan je od advokata koji od početka smatra da je Osnovni sud bio nadležan.

On se tada pozvao na sudsku praksu i slučaj Slavice Striković, nekadašnje članice Savjeta RTCG, koja je zbog neizbora Skupštinu tužila Osnovnom sudom - i u tome uspjela.

“Sada je tu sudsku praksu potvrdio i Vrhovni sud, koji je slučaj Strikovićeve vratio pred Osnovni sud, a prethodno ukinuo presudu Višeg suda o nenadležnosti”, naveo je Gazivoda.

On je kazao da “nije na mjestu” stav Skupštine i poslanice Marte Šćepanović (DPS) da se ovom mjerom obesmišljava podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

„U osnovnim odredbama Ustava propisano je da odnos vlasti počiva na međusobnoj ravnoteži i kontroli. Dakle, ne postoji grana vlasti koja je nedodirljiva i o tome se uči na prvoj godini pravnog fakulteta“, pojasnio je Gazivoda.

Smatra da se ne mogu pobijati odluke Skupštine donijete glasanjem poslanika, ali mogu pojedinačni akti tog doma u pogledu zakonitosti i ispunjenja forme.

Isti stav dijele i direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc-Prelević i Đurovićev advokat Dalibor Tomović.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da stav Skupštine pokazuje da najviši organi vlasti smatraju da je njihova vlast “iznad Ustava i zakona i da sud ne treba da sprečava eventualne zloupotrebe vlasti”.

“Iskazan je neprimjereni odnos prema sudskoj vlasti i nepoštovanje ideje o podjeli vlasti kao metoda koji treba da spriječi da se vlast vrši protivno zakonu i da se ne poštuju prava ljudi čiji životi zavise od tih vlasti.”

Oni su pozvali Skupštinu da na sjutrašnjij sjednici obustave postupak imenovanja novog člana Savjeta RTCG na Đurovićevo mjesto, a njega da vrate u Javni servis do konačne odluke suda o zakonitosti njegovog razrješenja.

Nevladine organizacije više puta su pozvale Skupštinu da ispoštuje odluku suda, dok je visoki predstavnik EU Johanes Han istu poruku poslao iz plenarsne sale zakonodavnog doma.

SDP: Skupštini bitan samo sud DPS-a

Član predsjedništva Socijal-demokratske partije (SDP) Ivan Vujović pozvao je predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da odbrani “dignitet sudske vlasti” od Demokratske partije socijalista.

“Valjda bi ovaj skandal predsjednicu Vrhovnog suda, makar trenutno, trebalo mnogo više da zabrine od sastava Sudskog savjeta. Očekujemo da nam kaže da li je Venecijanska komisija kriva i što DPS vlast ovako bestidno gazi sudstvo u Crnoj Gori ingorišući odluke grane vlasti na čijem je ona čelu”, saopštio je Vujović.

Smatra da posljednji stav Skupštine i DPS-a potvrđuje da vladajuća većina priznaje samo sud partije.

Takođe su se povodom ovog slučaja oglasili Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Građanska akcija iz Budve, nezavisni odbornici, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore,

Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada Crne Gore, Udruženje Donji Vasojevići i Udruženje Vraneš. Oni su pozvali Skupštinu i da se izvini Đuroviću, a ne samo da ga vrati u Savjet RTCG.

Bonus video: