Potpisan ugovor o rekonstrukciji prvog bloka TE Pljevlja, Sekulić: EPCG ima priliku da ispravi dugogodišnju nepravdu

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić rekao je da će nakon okončanja projekta radni vijek TE biti produžen za 30 godina.

3881 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
Hongčun i Noveljić, Foto: EPCG
Hongčun i Noveljić, Foto: EPCG
Ažurirano: 09.06.2020. 16:36h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je danas Ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelktrane (TE) Pljevlja, sa konczorcijumom DEC INTERNATIONAL-BEMAX-BBSOLAR-PERMONTE.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i direktor projekta ekološke rekonstrukcije termoeleketrane Ji Hongčun.

Potpisivanju ugovora prisustvoala je i crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ovaj projekat vrijedan više od 54 miliona eura, dominantno će ga finansirati EPCG iz sopstvenih sredstava.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić rekao je da će nakon okončanja projekta radni vijek TE biti produžen za 30 godina.

On nije precizirao kada će se krenuti sa radovima, osim da će to biti nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije koji mora da se završi u narednih šest mjeseci.

Planirano je da se ekološka rekonstrukcija uradi do 2023 godine.

"Ključno je da će nakon završetka projekta uticaj TE na životnu sredinu biti sveden na minimum u skladu sa najstrožijim ekološkim EU standardima. Produženje radnog vijeka TE znači i siguran posao za 1.200 zaposlenih koliko ih trenutno radi u TE i Rudniku uglja, ali i i siguran posao u reprolancu za veliki broj drugih kompanija i njihovih zaposlenih. Rad termoenergetskog bloka u Pljevljima od presudnog je značaja za ekonomski i društveni razvoj ne samo EPCG nego i sjevernog regiona i države u cjelini", naveo je Noveljić.

Realizacijom ovog projekta Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će završiti potpunu tehničku ekološku sanaciju objekta starog blizu 40 godina.

Saopšteno je da će Izrada glavnog projekta i ekološka rekonstrukcija biti izvedena u skladu sa idejnim projektom i uz puno poštovanje elabrata o zaštiti životne sredine koja je izradila referentna kompanija Steag Energy Services Gmbh iz Njemačke.

Ekološka rekonstrukcija podrazumjeva izdradu sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za denitrifikaciju i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake, rekonstrukciju pomoćne kotlarnice i itd. Ekološka rekonstrukcija obezbjediće i izvor toplote za grad, a EPCG će donitrati i dva miliona eura Pljevljima za izgradnju primarnog toplovoda.

Nosilac konzorcijuma, kineska kompanija Dongfrang elektrik isporučuje više od 30.000 MW opreme svake godine, a njihovi porojekti pokrivaju više od 80 zemalja.

Direktor projekta ekološke rekonstrukcije TE, Ji Hongčun istakao je da je njegova konmpanjja najveće svjetski proizvođač električne opreme i vodeći izvođač energetskih projekata.

"Mi vjerujemo da će modernija i ekološka prihvatljiva elektrana biti u Pljevljima. Vjerujemo da ćemo obezbjediti čisti ji vazduh i čistiju vodu, donijeti više priilika za posao i da će ljudi ovdje ugodnije živjeti“, rekao je Hongčun.

U svom obraćanju ministarska ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Elektroprivreda ima priliku da ispravi dugogodišnju nepravdu prema građanima Pljevalja.

Sekulić za govornicom
Sekulić za govornicomfoto: EPCG

"Projekat ekološke rekonstrukcije je višegodišnji projekat koji treba obezbjediti punu usaglašenost emisije štetnih čestica iz Termoelektrane, sa evropskim propisima, a posebno je značajno istaći da su analize sprovedene tokom izgradnje idejnog projekta potvrdile dobro stanje postojeće opreme koje ukazuju na punu opravdanost ovog ulaganja koje će omogućiti nastavak rada termonergotskg kompleksa u ustaljenom kapacitetu, ali mnogo bolje zadovoljavajući ekološke parametre. Ovaj projekat je dodatni pokazatelj odlučnosti Vlade Crne Gore da ulaže u sjever kao i da se za građane Pljevlaja obmogući dodatna sigurnost. Toplifikacija grada je izuzetno važan segment koji će u velikom dijelu uticati na ekološku situaciju u Pljevljima. EPCG i na ovoj način pokazuje da je zdravo preduzeće koje ima budućnost", rekla je Sekulić.

Ona je kazala da je sadašnji menadžemnt Elektroprivrede najbolji koje je kompanija imala u svojoj 110 godina dugoj tradiciji, što je dodatni garant da će projekat u Pljelvjima, na vrijeme i kvalitetno biti urađen.

Krivokapić: Očekujemo da će Evropska energetska zajednica omogućiti nastavak rada TE Pljevlja i nakon što potroši odobrene sate

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić kazao je "Vijestima" da očekuju da će Evropska energetska zajednica omogućiti nastavak rada TE Pljevlja i nakon što potroši sve sate koje joj je ta organizacija odobrila za rad, s obzirom da trenutno ne ispunjava direktive Evropske unije o industrijskim emisijama.

Evropska zajednica dozvolila je termoelektranama na Zapadnom Balkanu da rade maksimalno 20.000 sati u periodu od 2018 do karaja 2023 godine.

Termoelektrana Pljevlja do sada je potrošila oko 14.000 sati i do kraja godine potrošiće ostalih šest hiljada časova.

"Termoelektrana 2021. godine izlazi iz tog modela. Naša Vlada zajedno sa nama kod Energetske zajednice radi napor da, imajući sve ove okolnosti da smo mi faktički prva termoelektrana koja je ušla u ovaj vid remonta, produžimo ovaj rok. Oni su prepoznali ovaj naš iskaz i ozbiljnu namjeru da odradimo ekološku rekonstrukciju i siguraan sam da će nam Energetska zajednica dozvoliti novi tajming i novi rok i ja mislim da tu neće biti problema", rekao je Krivokapić "Vijestima".

On je kazao da je Termoelektrana startovala jutros poslije redovnog godišnjeg remonta.

"TE je u odličnoj kondiciji i zbilja bi bilo grehota ovo postrojenje ostaviti u ovoj fazi rada", rekao je Krivokapić

Bonus video: