"Dan": Članovi Senata DRI sebi otpisali 80 odsto kredita, građani im platili mijenjanje kada, parketa, pločica...

Senatori DRI dobili su stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja u iznosima od 6.494 do 10.000 eura, a u startu im je otpisano 80 odsto duga, pa za otplatu mjesečno odvajaju od 11,38 do 17,52 eura

11645 pregleda 159 reakcija 17 komentar(a)
Jelić, Dabović i Kovačević, Foto: Savo Prelević
Jelić, Dabović i Kovačević, Foto: Savo Prelević

Senatori Državne revizorske institucije (DRI) dobili su stambene kredite pod povlašćenim uslovima, tako što im je u startu otpisano 80 odsto duga, piše "Dan".

Prema dokumentaciji u koju je taj dnevni list imao uvid, senatori Milan Dabović, Radule Žurić, Branislav Radulović, Nikola Kovačević i Zoran Jelić preostali dug dužni su da otplate u periodu od 10 godina, pa na ime otplate mjesečno odvajaju od 11,38 do 17,52 eura.

Radulović
Radulovićfoto: Vijesti

Dokumentacija koju je Institut Alternativa (IA) dobio po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od DRI, a koju je dostavio "Danu", pokazuje da je predsjednik Senata DRI Milan Dabović dobio kredit za poboljšanje uslova stanova 6. novembra 2015. godine.

On je dobio 9.233 eura, s periodom otplate od 10 godina i kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Odlukom Senata, na čijem je čelu, Daboviću je odmah otpisano 80 odsto duga, pa je DRI po ovom osnovu ukupno sa kamatom dužan 1.940,40 eura, dok mu mjesečna rata za otplatu povlašćenog kredita iznosi 16,17 eura.

Član Senata Radule Žurić je 7. decembra 2015, dok je bio državni revizor, dobio povlašćeni kredit u maksimalnom iznosu od 10.000 eura.

Žurić
Žurićfoto: Luka Zeković

I njemu je odmah otpisano 80 odsto tog iznosa, pa je u krajnjem državi dužan da vrati 2.102,40 eura sa uračunatim kamatama, odnosno mjesečno 17,52 eura na period od 10 godina.

Senator Branislav Radulović je 10. novembra 2016. dobio kredit odlukom Senata DRI. Njemu je dodijeljen iznos od 8.240,7 eura, uz otpis 80 odsto duga.

Tako Radulović na kraju vraća 1.732,80 eura, odnosno 14,44 eura mjesečno.

Istog dana je sklopljen ugovor i sa senatorom Nikolom Kovačevićem, koji je za poboljšanje uslova stanovanja dobio 6.494,40 eura. Kovačević je, nakon otpisa 80 odsto tih sredstava, dužan da vrati 1.365,6 eura, odnosno 11,38 eura mjesečno.

Član Senata Zoran Jelić je 19. decembra 2017. dobio povlašćeni kredit u iznosu od 10.000 eura, samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran na tu funkciju. I Jeliću je otpisano 80 odsto duga, pa je obavezan da u periodu od 10 godina u budžet vrati 2.102,5 eura, odnosno 17,52 eura mjesečno.

Prema ovoj dokumentaciji, senatori DRI su u periodu 2015–2018. godine dobili ukupno 43.968,1 euro, od čega vraćaju svega 9.243,7.

Otpis 80 odsto iznosa kredita urađen je pozivanjem na Pravilnik o rješavanju stambenih potreba, a po osnovu godina radnog staža.

Daboviću je Senat DRI odobrio kredit za rješavanje stambene potrebe samo dan nakon što je podnio zahtjev. Sa njim je ugovor – ispred DRI, potpisao član Senata Nikola Kovačević. U obrazloženju odluke navedeno je da je Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u DRI propisano da Senat može odlukom dodijeliti kredit za pobošljanje uslova stanovanja, bez oglašavanja, s obzirom na koeficijent složenosti poslova, što je u ovom slučaju urađeno.

U godini kada je dobio kredit, Dabović je u svom imovinskom kartonu naveo da on i supruga posjeduju tri stana i kuću.

Žurić je kredit od 10.000 eura dobio kao četvrtorangirani na rang-listi za dodjelu kredita, po oglasu koji je raspisao Senat u kojem su učestvovali i drugi zaposleni u DRI. U godini kada je dobio kredit, Žurić je prijavio suvlasništvo nad kućom od 297 metara kvadratnih.

Senatoru Raduloviću kredit je dodijeljen odlukom Senata, po njegovom zahtjevu.

On je u toj godini prijavio vlasništvo nad kućom i stanom. I Kovačeviću je Senat odobrio kredit, po njegovom zahtjevu, a bez oglašavanja.

U imovinskom kartonu za godinu kada mu je odobren kredit, Kovačević je prijavio da on i njegova porodica imaju dvije garsonjere i stan.

Jeliću je kredit od 10.000 eura za poboljšanje uslova stanovanja dodijeljen odlukom Senata, bez oglašavanja. Prema podacima iz njegovog imovinskog kartona, Jelić nema stan, a u godini kada je dobio kredit, dvije stambene jedinice vodile su se na ime njegove supruge.

Građani su senatorima platili postavljanje blind vrata, mijenjanje kada, kuhinjskih elemenata, parketa, pločica, krečenja, gletovanja, izradu spuštenih plafona...

Iz Instituta Alternativa za "Dan" su kazali da DRI nije radila kontrolu namjenskog korišćenja kredita u dosadašnjem radu, što je njena zakonska obaveza, te stoga, kako cijene, gubi legitimitet da ikog drugog u upravi kritikuje zbog toga. Ističu da je to posebno problematično jer je DRI prilikom revizije završnih računa redovno davala preporuku u ovom pogledu i upozoravala da kod dodjele sredstava za rješavanje stambenih pitanja treba obezbijediti kvalitetan nadzor nad datim stambenim kreditima.

"Otpis od 80 odsto kredita na osnovu radnog staža može biti zakonit, ali ne može biti ekonomičan način trošenja državnih sredstava", poručili su iz IA.

Senatori DRI nijesu odgovorili na pitanja "Dana", poslata prošle subote u vezi sa stambenim kreditima dijeljenim u toj instituciji.

Krediti štetni za budžet

Za IA je problematično da DRI ne dovodi u pitanje praksu da država bilo kome daje kredite (mimo za to nadležnih organa i fondova), a pogotovo ukoliko daje kredite kojima u startu gubi.

"Ovim kreditima država ne samo da ne može zaraditi nego ne može vratiti ni glavnicu sredstava. U idealnim okolnostima, upravo bi DRI trebalo da upozori da ovakvi krediti predstavljaju štetu za budžet. Pogotovo je problematična praksa finansiranja adaptacija stambenog prostora za koju premjer i obračun radova takođe plaća država", istakli su iz IA.

Smatraju neprimjernim da se članovi Senata javljaju na oglase Komisije koju su sami imenovali, i po čijim nalazima će kasnije sami donijeti odluku o dodjeli kredita, stana ili subvencije, iako sami senatori nisu bili članovi ovih komisija.

Bonus video: