Šetaće po Zakonu i mjerama zdravstvene zaštite, prijaviće policiji

“Litije koje je najavio mitropolit počinju od nedjelje 14. juna i biće organizovane uz poštovanje svih procedura vezano za javna okupljanja, odnosno na osnovu Zakona o javnim okupljanjima. Takođe i mjera zdravstvene zaštite koje su se poštovale i na mirnom građanskom protestu u Podgorici, ili na proslavi Dana nezavisnosti”, kaže Gojko Perović

28036 pregleda 1184 reakcija 57 komentar(a)
Gojko Perović ispred hrama u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Gojko Perović ispred hrama u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.06.2020. 15:09h

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da će litije koje su najavljene za nedjelju biti održane u skladu sa relevantnim propisima, a da će detalji o tome kada i zbog čega se održavaju biti naknadno objavljeni.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će litije u Crnoj Gori biti nastavljene od nedjelje. “To od mene narod traži i ja sam dužan da ih ispoštujem“, dodao je Amfilohije u ponedjeljak.

On je početkom maja premijeru Dušku Markoviću poslao pismo u kome je, kako je objavljeno, zatražio da se odredi novi termin za sastanak ekspertskih timova MCP i Vlade oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Prvi sastanak ta dva tima održan je 11. marta, a naredni je bio zakazan za sedam dana kasnije. Međutim, nakon što su 13. marta donijete prve mjere za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, Vlada je sastanak odložila do stabilizacije situacije. Do juče odgovor MCP nije stigao, a premijer je nedavno rekao da će razgovori biti nastavljeni kada se stvore uslovi za to.

“Litije koje je najavio mitropolit počinju od nedjelje 14. juna i biće organizovane uz poštovanje svih procedura vezano za javna okupljanja, odnosno na osnovu Zakona o javnim okupljanjima. Takođe i mjera zdravstvene zaštite koje su se poštovale i na mirnom građanskom protestu u Podgorici, ili na proslavi Dana nezavisnosti”, kaže Gojko Perović upitan da li će poštovati ograničenje od 200 ljudi na javnom prostoru.

On je rekao da će litije biti prijavljene policiji, kao i ranije.

Na pitanje da li će biti svakodnevne ili dva puta sedmično, kao prije prekida, Perović je kazao da će o tome i razlozima biti naknadno obaviještena javnost. Demokratski front je pozdravio odluku mitropolita Amfilohija o nastavku litija. “Za razliku od onih koji su na vlasti mitropolit je uvijek uvažavao volju naroda a to je potvrdio i ovoga puta pokazavši kako se poštuje svoj narod”, kazali su iz DF-a.

Litije su počele nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čije pojedine djelove MCP spori smatrajući da će država na osnovu njih oduzeti crkvenu imovinu. One su trajale dva i po mjeseca, nakon čega je premijer pozvao na razgovor. MCP je privremeno obustavila litije zbog pandemije koronavirusa.

Tokom epidemije vlast je privodila i sveštenike, uključujući i Amfilohija, a protiv episkopa Joanikija i osam sveštenika je podignuta i optužnica jer su navodno organizovali okupljanje na Dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Zakon je doveo i do pojačanih političkih tenzija između vlasti Srbije i Crne Gore, kao i direktnog miješanja u interna pitanja Crne Gore.

Takođe, istovremeno predsjednik države i DPS Milo Đukanović je kazao da nijednoj vjerskoj zajednici, pa ni SPC, ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupiru sudskoj provjeri katastarskih evidencija crkvene imovine, da ne plaća porez, ilegalno uvodi sveštenike u državu. On je rekao da je moguće i formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca.

Bonus video: