Cvjeta divlja gradnja u Tivtu

Iz opozicije ukazuju da nelegalni graditelji bliski režimu dižu prašinu i buku usred sezone

4620 pregleda 5 komentar(a)
Sporni objekat u Gošićima, Foto: Narod pobjeđuje
Sporni objekat u Gošićima, Foto: Narod pobjeđuje

Lokalna DPS-SD-HGi vlast Tivta pokušava na sve načine da prikrije procvat nelegalne gradnje u toj opštini koji se desio za vrijeme epidemije koronavirusa, a odustajanje od sezonske zabrane izvođenja gra]evinskih radova pod formom mjera za prevazilaženje ekonomske krize nakon korone, samo će ići u korist nelegalnih graditelja bliskih režimu.

To je ocijenjeno iz građanske liste “Narod pobjeđuje”, koja učestvuje na lokalnim izborima u Tivtu.

“Donošenje odluke, na posljednjoj sjednici SO Tivat, o produženju građevinskih radova i u toku ljetnje, da kažemo, turističke sezone, je samo još jedan dokaz potcjenjivanja zdravog razuma građana Tivta, kao da mi ne znamo što se valja iza brda. Nije ih briga za to da li će narod zaraditi nešto od turizma ovog ljeta i sigurnije dočekati nadolazeću ekonomsku krizu, već im je bitnije da podobni DPS-SD-HGI kadrovi nastave sa gradnjom nelegalnih i drugih objekata. Jer pikameri, bageri, mikseri betona, prašina i buka sigurno nisu komplementarni sa turizmom”, navodi se u saoopštenju.

U ime njihovog “Tima za razotkrivanje korupcije i malverzacija u Opštini Tivat” Ivan Starčević je to ilustrovao primjerom nelegalne gradnje na katastarskim parcelama 13 i 14 KO Gošići, koje se nalaze u zoni morskog dobra u zaštićenoj staroj ambijentalnoj cjelini Kakrc-Bjelila, na samoj pjeni od mora.

“Ovdje je visokougledna i visokoaktivna članica tivatskog DPS-a, gospođa B.M., čiji je član uže porodice još i visokokotiran na listi SD-a, početkom februara počela radove, što potrđuju i fotografije sa geoportala kada u decembru prošle godine nije bilo nikakvih, a u februaru ove godine su počeli zemljani radovi. Već danas je to novi apartmanski objekat koji je ugrubo stavljen pod krov. Iz lista nepokretnosti vidi se da je objekat u katasatr upisan 24. 3. 2020. uz osnov upisa “Građenje”, i to u jeku pandemije korona virusa, takoreći ekspresno, iako Katastar tada skoro da i nije radio, pogotovo ako se ima u vidu da “obični” građani na upis vlasništva i rješavanje zahtjeva i inače znaju da čekaju i po par godina. Navedeni objekat je nelegalan i izgrađen mimo bilo kojeg važećeg urbanističkog plana i Državne studije lokacije, te da je to i konstatovano u navedenom listu nepokretnosti stavkom da objekat nema građevinsku dozvolu. Znači imamo, nelegalnu gradnju u zoni morskog dobra, u okviru ambijentalne cjeline koja je zakonom zaštićena, mnogo kasnije od završetka predaje zahtjeva za legalizaciju po aktuelnom Zakonu, mnogo kasnije od završetka orto-foto snimka, čak ovog objekta nema ni na Geoportalu Uprave za nekretnine”, kazao je Starčević.

On je podsjetio na izjave bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića (DPS) i premijera Duška Markovića koji nakon Radulovićeve ostavke rukovodi MORT-om, “da će svi koji budu nelegalno gradili poslije završetka roka za legalizaciju i izrade orto-foto snimka, biti najstrože sankcionisani”.

Bonus video: