Oko 200.000 eura za pet Kovid-19 projekata

Državni sekretar za inovacije Ministarstva nauke, Saša Ivanović, kazao je da je taj resor prije početka pandemije objavio konkurs za naučnoistraživačke projekte za koji je izdvojen budžet od milion i po eura

2822 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo nauke
Foto: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke danas je održalo konferenciju za štampu povodom objavljivanja rezultata Specijalnog poziva za Kovid-19 naučnoistraživačke projekte.

Tom prilikom državni sekretar za inovacije Ministarstva, Saša Ivanović, istakao je da je taj resor prije početka pandemije objavio konkurs za naučnoistraživačke projekte za koji je izdvojen budžet od milion i po eura.

„Usljed novonastalih okolnosti izazvanih pandemijom, odlučili smo da dio sredstava iz ovog Konkursa u iznosu od 200.000 eura opredijelimo za finansiranje projekata čija su istraživanja usmjerena ka ublažavanju posljedica Covid-a na zdravstveni i ekonomski sistem Crne Gore”, kazao je Ivanović.

Situacija koju je izazvala pandemija virusa korona, kako je saopšteno iz ministarstva, jasno je pokazala značaj nauke i inovacija i njihovu ulogu u prevazilaženju posljedica koje je prouzrokovala. Poziv je, podsjećaju, bio otvoren do 4. maja i do isteka roka dostavljeno je ukupno 14 prijava projekata.

“Nakon sprovedenog procesa evaluacije od strane međunarodnih eksperata, ukupno devet projekata je pozitivno ocijenjeno. Zbog ograničenog budžeta nijesmo u mogućnosti da finansiramo svih devet projekata, već prvorangiranih pet koji su ocijenjeni sa 80 i više bodova”, zaključio je državni sekretar.

Prisutnima su se obratili i dobitnici grantova za naučnoistraživačke projekte na temu koronavirusa i predstavili projekte koje će realizovati do 30. oktobra tekuće godine, kako bi se njihovi rezultati mogli što prije primijeniti i doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije.

1. Projekat Elektrotehničkog fakulteta UCG, rukovodioca Doc. dr Milena Đukanović pod nazivom “3DP istraživanje i inovacije za Covid-19 (3DPRI-COVID19)” proizvodiće nove 3D štampane maske za višekratnu upotrebu koje su namijenjene profesionalnoj upotrebi bolničkog osoblja koje radi u reanimaciji, kao i za osobe u karantinu. Iznos dobijenog granta – 38.500 eura.

2. Projekat “Hum-Anima”, Specijalističke veterinarske laboratorije koji će predvoditi Dr Bojan Adžić baviće se unapređenjem dijagnostike KOVID-a 19 kod ljudi i životinja u Crnoj Gori kroz "Pristup jednog zdravlja". Iznos dobijenog granta – 44.600 eura.

3. Projekat Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG, rukovodioca Prof. dr Veselin Vukotić pod nazivom “Podrška preduzećima u borbi sa Covid-19 digitalizacijom i digitalnim plaćanjem” ima za cilj da istraži sadašnje stanje korišćenja digitalnih tehnologija kao temeljne pretpostavke razvoja i budućih pravaca. Iznos dobijenog granta – 42.000 eura.

4. Cilj projekta Uprave za statistiku Crne Gore - MONSTAT “Kreiranje podsistema zvanične statistike za potrebe istraživanja pandemije COVID-19”, rukovodioca Dr Gordane Radojević, jeste da kroz multidisciplinarno naučno-istraživačko partnerstvo, korišćenjem različitih naučnih metoda osvijetli važne zdravstvene i ekonomske aspekte COVID-19. Iznos dobijenog granta – 25.000 eura.

5. Projekat Doma zdravlja “Uticaj pandemije virusa Covid-19 na kontrolu bolesti, mentalno zdravlje i kvalitet života pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa tip 2”, rukovodioca Doc. dr Nebojše Kavarića, ima za cilj da utvrdi na koji način i u kojoj mjeri su sve preduzete mjere uticale na metaboličku kontrolu, mentalno zdravlje i kvalitet života kod ovih pacijenata. Iznos dobijenog granta – 35.000 eura.