"KOMPLETIRATI FARSU"

Demos: Neka DPS na svojim tijelima dodijeli Trinaestojulsku nagradu

"Očigledno je da se zadah truleži sistema naveliko osjeća i u kulturi gdje ne postoje ozbiljni i stimulativni kriterijumi vrijednovanja kulturnih dijela, već su primarno obezbijeđena sumnjiva umjetnička priznanja i novčane rente za služenje vlastima"

775 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demos
Ilustracija, Foto: Demos

Demos je saopštio da bi najdoslednije bilo u nastaloj farsi oko imenovanja žirija za Trinaujulsku nagradu - da se i sama nagrada donese na nekom tijelu DPS-a

Rajko Todorović imenovan je juče za predsjednika Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade.

"Kao što su poslnici Demos-a već ukazali tokom tkz. rasprave i odlučivanja u Skupštini bilo bi možda najdoslednije u nastaloj farsi oko imenovanja žirija za 13-julsku nagradu - da se i sama nagrada donese na nekom tijelu DPS-a. Tamo je obavljeno i prethodno regrutovanje kandidata iz redova poznatih apolgeta vlasti koji su inače potvrđeni u tragikomičnim ulogama ovjerenih čuvara nacionalnog i vjerskog identiteta. Među njima je jedan od jurišnika na Javni servis u Đukanovićevoj autokratskoj operaciji pretvaranja RTCG u propagandni punkt vlasti o čemu su se kritički oglašavali Evropska unija, Fridom Haus, Reporteri bez granica", saopšteno je iz Demosa.

Dodaju i da na ovom primjeru daljeg nagrađivanja "izvođača takvih autokratskih operacija, konkretno Mima Draškovića, sada već promovisanog člana žirija 13-juske nagrade, govori koliko vrh vlasti koji upravlja neautonomnim poslanicima vladajuće koalicije, osiono ignoriše građane Crne Gore i visoke međunarodne institucije."

"Čitava degutantna priča, zapravo blamaža nominalno najviše državne nagrade, se kompletira kada se ima u vidu šire poznata praksa da se u kulturi na izdašan način materjalno kompenziraju svi oni koji izaberu put, ne lične kulture i dostojanstva, već služenja vlasti koja je pod sjenakama kriminala i korupcije. Očigledno je da se zadah truleži sistema naveliko osjeća i u kulturi gdje ne postoje ozbiljni i stimulativni kriterijumi vrijednovanja kulturnih dijela, već su primarno obezbijeđena sumnjiva umjetnička priznanja i novčane rente za služenje vlastima", zaključeno je iz Demosa.