Hrapović: Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi prilika da se podsjetimo na sve ljude veliog srca

Ovogodišnja tema Svjetske zdravstvene organizacije povodom obilježavanja ovog važnog datuma je "Sigurna krv spašava život", a sprovodiće se pod sloganom "Daruj krv, učini planetu zdravijim mjestom"

458 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 12.06.2020. 10:46h

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava danas, ministar zdravlja Kenan Hrapović je kazao da je to prilika da se podsjetimo na sve ljude velikog srca, humaniste, kojih nije zanemarljiv broj u našoj zemlji, a koji redovnim doniranjem krvi omogućavaju kvalitetno funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema i pružaju šansu svima kojima njihova krv spašava život ili doprinosi njegovom boljem kvalitetu.

Ovogodišnja tema Svjetske zdravstvene organizacije povodom obilježavanja ovog važnog datuma je "Sigurna krv spašava život", a sprovodiće se pod sloganom "Daruj krv, učini planetu zdravijim mjestom".

Hrapović je istakao da rezultati postignuti u 2019. godini, od čak 3,1 odsto ukupnog davalaštva krvi u našoj zemlji pokazuju da smo na pravom putu.

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović je istakla da je prethodne godine realizovano 19.216 donacija.

"Sa ukupno 238 organizovanih akcija u prostorijama Zavoda i na terenu i oko 2.000 davalaca koji su dobrovoljno dali krv po prvi put, veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su shvatili značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha ovog lijeka i tako pokazali izuzetan stepen brige prema zajednici", kazala je Rašović.

Bonus video: