Janović: Razvijamo ekološku svijest kod mladih

Edukativno predavanje na temu “Čovjek i biosfera” održano je u Centru za kulturu u opštini Mojkovac, u saradnji sa NVO “Green home” i UNESCO-m

349 pregleda 2 komentar(a)
Janović u Mojkovcu, Foto: Ministarstvo sporta i mladih
Janović u Mojkovcu, Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Ministar sporta i mladih Nikola Janović boravio je danas u službenoj posjeti opštini Mojkovac.

Iz Ministarstva je saopšteno da je on tom prilikom otvorio predavanje na temu “Čovjek i biosfera”, posjetio omladinski servis koji će biti otvoren, obišao akciju čišćenja korita rijeke Tare, te posjetio sa predsjednikom Vlade Crne Gore gospodinom Duškom Markovićem, dječije igralište, koje se nalazi na prostoru bivšeg jalovišta, za koje je njegov resor omogućio finansijsku podršku.

"Edukativno predavanje na temu “Čovjek i biosfera” održano je u Centru za kulturu u opštini Mojkovac, u saradnji sa NVO “Green home” i UNESCO-m. Predavanju je prisustvovalo oko 200 mladih ljudi. Cilj predavanja da mladima ukažemo na značaj njihove uloge u očuvanju životne sredine", saopšteno je iz Ministarstva.

Janović je posjetio omladinski servis koji će biti otvoren u Mojkovcu, te tim povodom poručio:

“Ministarstvo sporta i mladih, kroz otvaranje omladinskih servisa, radi na unapređenju uslova sa ciljem povećanja mobilnosti i participacije mladih u svim segmentima društvenog života, sa posebnim akcentom na odgovornost mladih prema njihovim lokalnim sredinama", saopštio je Janović.

Dodatno je ministar obišao akciju čišćenja korita rijeke Tare, pod nazivom “Ekološka patrola”, koja se održava povodom podrške akciji uklanjanja rastinja sa ciljem formiranja izletišta. Na izletištu uz rijeku Taru su postavljena tri seta za odmor, kao i eduktivne table o ribljem svijetu u rijeci. U navedenoj akciji učestvovali su skoro svi zaposleni u Ministarstvu sporta i mladih, volonteri NVO Green Home i oko 150 volontera iz opštine Mojkovac.

“Ekološko obrazovanje mora biti konstantno jer predstavlja jedini pravi put ka formiranju ekološke svijesti i stvaranju ekološki odgovorne populacije, svjesne potrebe za očuvanjem životne sredine kao jednog od najvažnijeg segmenta poglavlja 27 u pristupnim pregovorima sa EU”, naveo je Janović

Pored navedenog ministar je, sa predjsednikom Vlade Crne Gore, Duškom Markovićem, obišao i mjesto koje je ranije bilo najveća crna ekološka tačka u državi, a koje je sada, zahvaljujući naporima Vlade, pretvoreno u igralište. Na navedenom igralištu, Janovićev resor je finansijski podržao ugradnju novih sportskih sprava, među kojima će biti i onih adaptiranih i za najranjivije kategorije, odnosno djecu sa posebnim potrebama.

Saopšteno je da će u narednom periodu, Ministarstvo sporta i mladih dodatno uložiti u sportsku infrastrukturu u Mojkovcu, obezbijeđujući biciklističku i trim stazu, za čije finansiranje je Vlada dala saglasnost.

Bonus video: