Sistem koji je važio za trom, pokazao da se za tren može prilagoditi

Ministar prosvjete Damir Šehović zahvalio svim crnogorskim nastavnicima koji su aplikacijama, telefonima i na sve druge načine bili u komunikaciji sa đacima

3879 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Sa svečanosti u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa svečanosti u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo prosvjete uručilo je danas zahvalnice nastavnicima koji su učestvovali u projektu #Učidoma (učenje na daljinu) i tokom mjeseci epidemije koronavirusa snimili 1.700 predavanja.

Lekcije su đacima prikazivane na televiziji.

Nastavnici koji su učestvovali u ovom projektu biće nagrađani sa 250 eura.

Ministar Damir Šehović kazao je da je #Učidoma projekat prevazišao svoju osnovnu svrhu i postao simbol snage obrazovnog sistema i poruka.

“Da se ne plašmo neuspjeha i kritike. Da se možemo reorganizovati u rekordnim rokovima. Da možemo funkcionisati i u uslovima koji nam se čine nemogućim. Da možemo biti bolji od šunda i kiča. Jer stojimo na braniku znanja koje je najveća i trajna vrijednost. I zato će ovaj projekat nastaviti da poručuje: obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet. Dragi naši prosvjetitelji, pokazali ste nam put u ovom teškom vremenu i na tome vam zauvijek hvala!“, poručio je Šehović na današnjem zvaničnom zatvaranju #UciDoma projekta.

Istakao je da 1.700 snimljenih predavanja, rad oko 200 nastavnika, #UciDoma YouTube kanal sa preko tri miliona pregleda, #UciDoma sajt sa 400.000 posjeta, te podatak da je preko 80 odsto građana Crne Gore gledalo #UciDoma sadržaje, govore sami za sebe.

“Staćemo mi zajedno na kraj usmjeravanju djece na praznu formu, te gubitku njihovog dragocjenog vremena na nekvalitetne sadržaje. U to sada, nakon #UciDoma projekta, saradnje sa vama i bezrezervne medijske podrške, nemam sumnje”, kazao je Šehović.

Sa svečanosti
Sa svečanostifoto: Privatna arhiva

Ministar je crnogorskim nastavnicima poručio da se radi o rezultatima njihovog rada:

”Pa onda svih drugih. Isti su vam rezultati rada bili i godinama i decenijama unazad, samo ih je sada vidjela čitava Crna Gora. Sve ono što svakog dana radite u učionoci, iza zatvorenih vrata, pregalački i skromno, sada je rađeno naočigled čitave javnosti. I, mnogi su se iznenadili. Prijatno. Zatekao ih je obim posla, nivo posvećenosti i količina odgovornosti koju ste pokazali. Ne samo vi, već svaki od vaših kolega koji je aplikacijama, telefonima i na sve druge moguće načine bio u komunikaciji sa đacima. Zatekla ih je volja čitave prosvjete, koja katkad važi za nefleksibilnu, da se u tren oka prilagodi potrebama djece. Impresionirala ih je brzina i efikasnost kojom se sistem od 14.000 zaposlenih, koji je važio za trom, presložio i prilagodio novoj, nimalo prijatnoj realnosti“, zaključio je Šehović.

Direktorica OŠ "Pavle Rovinski" i jedna od učesnica projekta Dijana Laković kazala je da je srećna što je bila dio tog projekta.

“Ljudima je svojstveno da kad im se neke loše situacije dese, da ih brzo zaboravljaju. I dobro je da je tako. Pogotovo kada iz takvih situacija izađemo voljni da popravljamo stvari. Željela bih da iz ove definitivno sačuvamo ono dobro, da #UciDoma nastavi da živi kao sjajna alatka za redovnu nastavu i da, po uzoru na urađeno, napravimo bazu savremenog nastavnog materijala“, poručila je Lakovićeva.

Bonus video: