Za liječenje van Crne Gore skoro devet miliona

“Od ukupnog broja upućenih na kontrolu preko Prvostepene ljekraske komisije Fonda (555), u zdravstvene ustanove u Srbiji, u 2019. godini, upućeno je 549 osiguranika na kontrolu, što je za 27,67 odsto manje nego godinu ranije”, piše u izvještaju

4826 pregleda 137 reakcija 4 komentar(a)
Najčešće upućivani na ustanove u Srbiji, Foto: BETAPHOTO
Najčešće upućivani na ustanove u Srbiji, Foto: BETAPHOTO

Za liječenje van Crne Gore iz budžeta je lani potrošeno oko 8,9 miliona eura, dok je broj uputa smanjen za 838.

Tumori su i dalje najčešći razlog odlaska naših pacijenata u inostranstvo, dok se najveći broj osiguranika upućuje u Srbiju.

Preko prvostepene ljekarske komisije na liječenje, kontrolu i dijagnostiku upućen je 2.411 osiguranik, što je smanjenje za 24,70 odsto u odnosu na godinu ranije. Troškovi u te svrhe iznosili su 4.439.282,42 eura, što je za oko 296.164,72 manje u odnosu na 2018. Sa druge strane, centrala Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) odobrila je lani 592 uputa, na osnovu nalaza i mišljenja komisije za liječenje u inostranstvu. Iako je broj ovih uputa smanjen u odnosu na 2018. troškovi su veći za oko milion, pa je na ova liječenja u inostranstvu izdvojeno oko 4,5 miliona eura.

U Srbiju najčešće na liječenje, kontrolu i dijagnostiku

U izvještaju FZO, objavljenom u maju, preko prvostepene komisije na liječenje, kontrolu i dijagnostiku lani je upućen 2.411 osiguranik, od kojih je 2.373 upućeno u Srbiju. Od ukupnog broja upućenih u susjednu zemlju, 1.597 je upućeno na liječenje, 549 na kontrolu i 227 na dijagnostičke pretrage. Najviše pacijenata komisija je uputila zbog dijagnoze tumora (623), zatim urođenih deformacija i hromozomskih abnormalnosti, duševnih poremećaja,bolesti nervnog sistema...

Kada je riječ o liječenju, lani je komisija ukupno uputila 1.625 osiguranika u inostranstvo, što je za oko 16,37 manje u odnosu na godinu ranije.

U Srbiju je na liječenje pošlo 1.597 osiguranika i tu je primijećen trend smanjenja uputa... Najviše je osiguranika liječeno u Kliničkom centru (KC) Srbije, skoro 24 odsto, zatim Dečjoj klinici Tiršova-Beograd, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, pa na Vojnoj medicinskoj akademiji, Očnoj protetici MB Gamma trade, Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, Specijalnoj bolnici za bolesti štitne žlijezde, dok je 14,84 odsto upućeno u druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

U hrvatski Kliničko-bolnički centar (KBC) Rebro na liječenje je pošlo 16 osiguranika, pet u KBC Rebro i jedno u KBC Rijeka. U Austriji se liječio jedan pacijent preko uputa prvostepene ljekarske komisije, a petoro u Italiji. Na kontrolu je upućeno 555 osiguranika, što je za 211 osiguranika manje nego 2018.

“Od ukupnog broja upućenih na kontrolu preko Prvostepene ljekraske komisije Fonda (555), u zdravstvene ustanove u Srbiji, u 2019. godini, upućeno je 549 osiguranika na kontrolu, što je za 27,67 odsto manje nego godinu ranije”, piše u izvještaju.

Na kontrolu se najčešće išlo u Dečju kliniku Tiršova-Beograd (30,60 odsto uputa), zatim KC Srbije, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta... Pet pacijenata bilo je na kontroli u KBC Rebro, koliko i 2018. godine, dok je jedan osiguranik upućen na kontrolu u Italijansku kliniku Azienda Ospedaliera Di Padova.

I broj uputa za dijagnostiku preko prvostepene komisije smanjen je, i to za preko 50 odsto. Od 231 osiguranika upućenih na kontrolu, 227 je išlo u Srbiju, i to najviše u KC Srbija (22.03 odsto), zatim Institut za transfuziju krvi, KBC Kragujevac, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta, VMA, Dečju klinika Tiršova-Beograd... U hrvatski KBC Rebro na dijagnostiku je upućeno četiri pacijenta.

Preko polovina uputa za Tursku, najviše se ide na pet skener

Kada je riječ o uputima koje izdaje centralna komisija FZO, na osnovu nalaza i mišljenja komisije za liječenje u inostranstvu, bilo ih je 592. Preko polovina uputa, 311, odnosi se na Tursku. Za Srbiju je bilo 95 uputa, Hrvatsku 56, 44 za Sloveniju, 38 Njemačku, 21 za BiH.

Najviše ovakvih uputa odnosilo se na dijagnostiku PET skenerom, liječenje 139, genetičke analize 43...

Dijagnoze tumora su u 338 slučajeva bile razlog zbog kojih se pacijenti preko centrale FZO upućuju na liječenje van Crne Gore, a među njima je bilo 44 maloljetnika. Slijede uputi zbog urođenih deformacija, pa bolesti mokraćno-polnog sistema...

Najčešće na KC Srbije, VMA, Dečju kliniku u Tiršovoj,...

Od ukupno 4.439.282 eura za liječenje u inostranstvu koje odobrava prvostepena ljekarska komisija FZO, čak 87,7 odsto se odnosi na troškove u samo sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji, piše u izvještaju FZO. Tako je za liječenje u KC Srbije, VMA, Institutu za onkologiju i radiologiju, Dečjoj klinici Tirškova, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora i Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta izdvojeno 3.593.986 eura.

Bonus video: