Laković Drašković: Treći mandat Medenice je pitanje politike kadrovskog i institucionalnog razvoja, a ne ustavnosti

"Stručni stav po pitanju broja mandata i zabrani retroaktivne primjene dali su najveći institucionalni i stručni autoriteti u našoj zemlji", kazala je generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde

5439 pregleda 60 reakcija 14 komentar(a)
Laković Drašković, Foto: Savo Prelević
Laković Drašković, Foto: Savo Prelević

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković rekla je da treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pitanje politike kadrovskog i institucionalnog razvoja, a ne pitanje ustavnosti.

Odgovarajući na pitanje o trećem mandatu Medenice, na koji je Evropska komisija i u novom non pejperu navela da nije u skladu sa Ustavom i zakonima, kazala je da je o tome dat stručni stav.

"Stručni stav po pitanju broja mandata i zabrani retroaktivne primjene dali su najveći institucionalni i stručni autoriteti u našoj zemlji. Takav stav zauzeli su svi članovi Sudskog savjeta. Sa druge strane postoji ocjena da za razvoj institucija i kadrova nije dobro da isti zvaničnici imaju više mandata", rekla je Laković Drašković na današnjoj konferenciji povodom objavljivanja "non pejpera".

Sa takvom ocjenom, kako je dodala, saglasio se i ministar pravde Zoran Pažin, nedavno u Skupštini odgovarajući na pitanja psolanika.

"Dakle pravni stav nadležnih institucija da nije bilo neustavnog trećeg mandata je jasan, a da li je bolje za parvi razvoj institucija i razvoj kadrova u njima da oni najiskusniji ne dobijaju više rukovodećih mandata, već da se kadrovi smjenjuju, to je opet pitanje politike kadrovskog i institucionalnog razvoja, a ne pitanje ustavnosti", rekla je Laković Drašković.

Bonus video: