Vukčevićeva zaradila preko 30.000 eura prošle godine

Tužilački savjet je početkom godine uputio predlog u kojem tvrde da Vukčevićeva bude novi vrhovni tužilac, ocjenjujući da posjeduje “i lične i profesionalne kvalitete”.

7180 pregleda 9 komentar(a)
Lidija Vukčević, Foto: Boris Pejović
Lidija Vukčević, Foto: Boris Pejović

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević zaradila je prošle godine preko 30.000 eura.

To stoji u njenom redovnom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, koji je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Vukčevićevu je Tužilački savjet prije nekoliko mjeseci predložio za vrhovnog državnog tužioca, o čemu bi Skupština Crne Gore trebalo da se izjasni sljedeće sedmice.

Prema izvještaju o imovini i prihodima, specijalna tužiteljka je prošle godine zarađivala 2.427 eura.

U dva navrata tokom godine je primila nadoknadu od 500 eura u Centru za obuku sudija i državnih tužilaca, gdje je bila predavač.

Vukčevićeva je i članica Vladine Radne grupe za poglavlja 23 i 24, ali po tom osnovu nije imala prihoda.

Vlasnica je stana od 75 metara kvadratnih, ali i vozila marke “opel korsa” iz 2012.

Od 2017. otplaćuje i, kako stoji u imovinskom izvještaju, kratkoročni kredit od 33.785 eura, i to u ratama od 467 eura.

Tužilački savjet je početkom godine uputio predlog u kojem tvrde da Vukčevićeva bude novi vrhovni tužilac, ocjenjujući da posjeduje “i lične i profesionalne kvalitete”.

Da bi zamijenila Ivicu Stankovića, Vukčevićeva u parlamentu u prvom krugu glasanja mora da dobije dvotrećinsku podršku poslanika.

Opozicija je, međutim, ranije najavila da je neće podržati, a Demokratski front je to najavio, obrazlažući da njihovu podršku nema jer, navodno, po naređenju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića “čini progon Nebojše Medojevića i poslanika DF-a”...

U javnoj bazi Agencije za sprečavanje korupcije još nema izvještaja o imovini i prihodima za glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za prethodnu godinu.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner dužan je da dostavlja imovinske izvještaje Agenciji i to najmanje jednom godišnje - redovni godišnji se dostavlja do kraja marta za prošlogodišnje stanje. Ko to ne uradi, prema Zakonu mu slijedi novčana kazna do 2.000 eura.

Osim redovnog godišnjeg kartona, funkcioneri su u obavezi da dostave i vanredne i to u roku od 30 dana od dana imenovanja ili smjenjivanja, kao i prilikom svakog povećanja imovine vrijednosti veće od 5.000 eura.

Bonus video: