poručili da su posvećeni sigurnosti i bezbjednosti novinara

Vlada finansijski pomogla medijima u toku pandemije koronavirusa

Vlada, kako je saopšteno, želi održivu medijsku zajednicu, nezavisnu uređivačku politiku medija, koji će informisati građane profesionalno i tačno, poštujući etičke norme i standarde

954 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo su, razumijevajući tešku situaciju u kojoj su zbog pandemije koronavirusa bili crnogorski mediji, u proteklom periodu donijeli niz odluka kako bi pomogli finansijsku održivost medija, jer Vlada, kako je saopšteno, želi održivu medijsku zajednicu, nezavisnu uređivačku politiku medija, koji će informisati građane profesionalno i tačno, poštujući etičke norme i standarde.

"Čvrsto opredjeljenje Vlade da podrži medijski pluralizam, te podsticajan ambijent za rad medija, ogleda se i u zajedničkom radu na unapređenju zakonodavstva, ali i konkretnoj finansijskoj podršci koja je opredjeljivana nekoliko puta", saopšteno je iz Vlade.

Tokom epidemije koronavirusa, kako se navodi, obezbijeđena je direktna finansijska podrška od preko 310.000 eura, a dodatnih oko 300.000 eura je vrijednost obaveza za koje su mediji oslobođeni ili im je odgođeno plaćanje, a imali su, kako dodaju iz Vlade, i mogućnost odgađanja po osnovu poreza i doprinosa na 90 dana.

Vlada je, ističu, obezbijedila i subvencije za zarade zaposlenim u medijima, koji su svrstani u kategoriju ugroženih djelatnosti, a obezbijeđena je i kreditna linija kod Investiciono-razvojnog fonda za kreditna sredstva u visini do 600.000 eura, a do sada su po tom osnovu zatražena sredstva u ukupnom iznosu od preko 1,6 miliona eura.

"Mjere podrške usmjerene su bile na medije sa najvećim auditorijumom, koji svakog dana imaju informativni program. Podrška je opredijeljena i za sve štampane medije (Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine), komercijalne televizijske emitere sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, TV Prva, TV Nova M), portale sa najvećim brojem posjeta (Vijesti, CDM, Analitika, FOS, Antena M) kao i za 14 lokalnih javnih emitera. Takođe, sigurnost i bezbjednost novinara je vrijednost kojoj smo posvećeni svakog dana, pa je novinarima i zaposlenima u medijima besplatna zaštitna oprema obezbijeđena za vrijeme epidemije koronavirusa u Crnoj Gori", zaključeno je iz Vlade.

Preporučujemo za Vas