Hrapović: Pažnja mora biti podignuta na najviši nivo, dok u svijetu postoje slučajevi zaraze, niko nije siguran

"Svakako, ne smijemo pokleknuti i odustati od svega što je do sada urađeno. Zdravstvene vlasti su pokazale da znaju kako da odgovore aktuelnom epidemiološkom riziku"

6388 pregleda 233 reakcija 19 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2020. 15:05h

Jučerašnjim registrovanjem importovanog slučaja iz Bosne, naša pažnja mora biti podignuta na najviši nivo, a činjenica da se u svijetu, a posebno regionu dešavaju nova žarišta, dodatno nas obavezuje na odgovoran odnos. Iako vodimo uspješnu borbu, još ne možemo proglasiti pobjedu nad virusom. Dok god u svijetu postoje slučajevi zaraze, niko nije siguran. Svakako, ne smijemo pokleknuti i odustati od svega što je do sada urađeno. Zdravstvene vlasti su pokazale da znaju kako da odgovore aktuelnom epidemiološkom riziku, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, pred skupštinskim Odborom za zdravstvo,rad i socijalno staranje, čija je tema bila pandemija koronavirusa.

U jučerašnjim analizama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) jedan od uzoraka je bio pozitivan na koronavirus.

Direktor IJZCG, Boban Mugoša, rekao je da su uspjeli da ne dođe do masovnog obolijevanja, da sačuvaju stare, najugroženije.

"Bili smo zemlja koja je posljednja imala infekciju, a prva izašla iz epidemije", rekao je Mugoša.

Mina Brajović, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru, rekla je da epidemiološki podaci potvrđuju da je Crna Gora sačuvala živote i zdravlje građana, te da su mjere imale za cilj ograničenje i prekidanje lanca širenja

"Važno je da Crna Gora preduzima mjere popuštanja restriktivnih mjera na pažljiv način. Mi smo u drugoj fazi pandemije, u kojoj je važno da zemlja bude oprezna i da fokus bude na aktivnom nadzoru. U ovoj fazi je važno da budemo brži od virusa", poručila je Brajović.

Medicinska direktorica Kliničkog centra, Marina Ratković, kazala je da je broj pregleda u amulantama bio svega 20 odsto manji u poliklinici, dok je broj hirurških procedura šestostruko manji nego u istom periodu (mart, april i maj) 2019. godine.

Ona je istakla da su zdušno radili na svim klinikama, imali rezervne timove za slučaj da dođe do infekcije među zaposlenima, istakavši da su kompletno završeni svi pregledi zakazani za period pandemije u Kliničkom centru.

"Mnogo toga ne znamo o kovidu i brine nas nepoznanica i pitanje za vakcinaciju, jedan oblik terapije plazmom, zašto neki nemaju nikakav oblik zaštite iako su preležali infekciju. Spremni smo na svim nivoima, što se tiče letalnih slučajeva, svi koji su preminuli imali su značajne bolesti, hematološke bolesti, dijabetes i pridružena stanja...", istakla je Ratković.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, rekao je da su domovi zdravlja odlukom nadležnih prije epidemije počeli da funkcionišu kao jedan.

"Ogromna je uloga domova zdravlja. Za šest nedjelja obavljeno je oko 140 hiljada pregleda mimo kovida", saopštio je Kavarić.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Alija Košuta, rekao je da su od 15. marta do 14. juna izdali 27.865 rješenja o karantinu ili samoizolaciji, pojasnivši da je u karantinu bilo 3.057 građana.

"U tom periodu postupali smo preventivno, nismo napisali nijednu krivičnu rijavu. Zajedno sa Upravom policije obišli smo 3.456 lica na adresama. Odsjek za zdravstveno sanitarnu inspekciju ima 25 zaposlenih, mi je moramo kadrovski ojačati, u jednom momentu dali ovlašćenja da svi budu zdravstveno sanitarni inspektori", rekao je Košuta.

Bonus video: