Blagojev hobi prerastao u Muzej sporta

Na Fakultetu za sport u Nikšiću izloženo hiljade sportskih suvenira, a kolekciju su upotpunili i vrhunski sportisti i sportski radnici...

481 pregleda 0 komentar(a)
Dio kolekcije Muzeja, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Dio kolekcije Muzeja, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Blagoje Đukanović je metalurški inženjer, u duši sportski djelatnik, a njegov hobi - sakupljanje sportskih suvenira, prerastao je u Muzej sporta na Fakultetu za sport u Nikšiću.

Đukanović je bio delegat Fudbalskog saveza Crne Gore, kao sportski novinar radio je 35 godina, a za Muzej je zaslužna vizija tadašnjeg dekana Fakulteta Duška Bjelice.

Sa Fakulteta za sport pozivaju sve sportske kolekcionare da rekvizitima prošire kolekciju i budu dio zajedničke sportske istorije, a sa Univerziteta Crne Gore je saopšteno da su to već učinili profesor Fakulteta za sport i kondicioni trener košarkaške reprezentacije Crne Gore Milovan Ljubojević, Milovan Đukanović iz Fudbalskog saveza, odbojkaš Milan Džaković i bokser Veselin Žižić.

Dio kolekcije Muzeja
Dio kolekcije Muzejafoto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Većina postavke je poklon kolecionara Đukanovića, koji je sakupljao suvenire još od studentskih dana, a potom tokom putovanja na utakmice širom Evrope. “Tačan broj izloženih sportskih predmeta ne mogu precizirati, ali znam da je na Fakultetu sigurno više od 7.000 sportskih značaka, preko 600 zastavica, oko 120 šalova, isto toliko privjesaka, dvadesetak medalja, dva stalka sa oznakama učesnika završnih borbi Lige fudbalskih šampiona Evrope (po 32 ekipe) u dvije sezone, pa dva stalka učesnika završnih borbi u Liga kupu (po 55 ekipa) i jedan stalak završnice ženske fudbalske Lige šampiona, kao i drugih sportskih obilježaja”, nabraja Đukanović.

Tu je, navodi, pehar osvojen na fudbalskom turniru u Italiji, rukometna lopta sa posljednjeg prvensta Evrope za žene, loptica sa Vimblodona.., ali i filatelistička postavka.

“Sadrži oko 50 eksponata koverti prvog dana i marki sportskog sadržaja, ali nadam se da će uz pomoć Pošte Crne Gore uskoro doći na Fakultet namjenska filatelistička tabla koju bih obogatio vrijednom postavkom, koja bi bila srce budućeg muzeja”, kazao je Đukanović.

Muzej je otvoren 2012. godine, a kolekciji su doprinijeli i sportisti koji su Đukanoviću slali predmete iz zemalja u kojima igraju. Među njima su i fudbaler Andrija Delibašić, rukometaš Alen Muratović, košarkašice Jelena Dubljević i Milica Jovanović, košarkaš Bojan Dubljević, nekadašnji fudbaler i trener Miodrag Krivokapić, generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac, predstavnici sportskih saveza...

Dekan Fakulteta za sport Stevo Popović kazao je da je posjetio nekoliko muzeja sporta širom Evrope, a da su najveći utisak na njega ostavili muzeji u Mančesteru i Nici.

“Apelujem na sve sportske kolekcionare da se priključe našoj akciji i udruže svoje eksponate sa našima i time obezbijede da njihovo ime bude ucrtano na kamenu-temeljcu prvog Muzeja sporta u Crnoj Gori“.

Prema riječima profesora nikšićkog fakulteta Dragana Krivokapića, Đukanovićeva kolekcija je pravo bogatstvo za studente, jer osim atraktivnosti predstavlja i nastavno sredstvo iz predmeta Istorija sporta i olimpizma.

Đukanović je često “domaćin“ studentima sportskog novinarstva i gostima Fakulteta kojima kroz priču o suvenirima priča i o istoriji sporta... Bjelica je zahvalio Đukanoviću što je višedecenijsku ljubav, koja ga je dosta i finansijski koštala, poklonio Fakultetu.

“To može samo čovjek kojem je duhovno važnije od materijalnog i koji zna da će njegova vrijedna kolekcija tako živjeti i poslije nas“.

Bonus video: