Institut ispituje da li su se studenti u Novom domu otrovali hranom

Prema nezvaničnim informacijama, pored briseva iz studentske menze, IJZ ispituje i kvalitet vode. Navodno IJZ još i anketira studente da li su se hranili u objektima mimo menze

9924 pregleda 44 reakcija 5 komentar(a)
IJZ uzeo uzorke: Studentski dom -, Foto: Luka Zeković
IJZ uzeo uzorke: Studentski dom -, Foto: Luka Zeković

Više studenata, smještenih u drugoj fazi podgoričkog Novog studentskog doma, javilo se zdravstvenim ustanovama zbog stomačnih tegoba.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o navodnom trovanju hranom, zbog čega je Institut za javno zdravlje uzeo briseve iz studentske menze.

Rukovodilac sektora za ishranu u Studentskom domu Marko Kaluđerović potvrdio je da je nekoliko studenata imalo stomačnih problema, ali i da su studentsku menzu posjetili stručnjaci IJZ.

“To je u fazi ispitivanja. Institut je po službenoj dužnosti uzeo uzorke, a rezultati se očekuju kroz koji dan”, kazao je Kaluđerović “Vijestima”.

Prema nezvaničnim informacijama, pored briseva iz studentske menze, IJZ ispituje i kvalitet vode. Navodno IJZ još i anketira studente da li su se hranili u objektima mimo menze.

Studenti su se u studentske domove vratili početkom juna. Domovi su prethodno bili zatvoreni od polovine marta zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa, a dio objekata u tom periodu bio je korišten i kao karantin.

Čišćenje domova i pripreme za prijem studenata počele su još 4. maja.

Iz Ministarstva prosvjete je krajem maja saopšteno da visokoškolci neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok.

Studenti su oslobođeni za jun i jul, kako troškova menze za one koji koriste abonentske kartice, tako i kompletnih troškova stanarine u domu, odnosno kompletne svoje participacije.

“Čak pet hiljada studenata neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok, a što su bili i ključni zahtjevi studenata prema Ministarstvu”, kazao je ranije ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako je kazao, odlučili su da izađu u susret studentima posebno zbog toga što su zahtjevi koji se odnose na Ministarstvo pretežno ekonomske prirode.

Šehović je poručio da apsolutno nema nikakvog spora da će, posebno u ovom momentu, voditi računa o realnim finansijskim mogućnostima svih studenata.

Iz Ministarstva su tada podsjetili da su se zahtjevi studenata odnosili na umanjenje, ili eventualno eliminisanje troškova ishrane i smještaja i na što skorije otvaranje domova.

Bonus video: