IA, CGO, CIN i Media centar: Pozivamo EU da uputi snažno upozorenje Đukanoviću i Markoviću

"Apelujemo da se pritvoreni puste na slobodu, a policija i tužilašto da se ne uključuju u rješavanje pravne i političke krize u lokalnoj samoupravi Budve", navodi se u saopštenju

26563 pregleda 742 reakcija 28 komentar(a)
Detalj jutrošnjih događaja u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Detalj jutrošnjih događaja u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Institut alernativa (IA), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Media centar i Centar za građansko obrazovanje (CGO) osudili su upad jedinica policije u zgradu Opštine Budva, nasilje i hapšenja opštinskih funkcionera, službenika i građana.

U saopštenju koje su potpisali predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk, predsjednica CIN-a Milka Tadić-Mijović, direktor Media centara Goran Đurović i direktorka CGO-a Daliborka Uljarević apelovali su da se pritvoreni puste na slobodu, a policija i tužilašto da se ne uključuje u rješavanje pravne i političke krize u lokalnoj samoupravi Budve.

"Pozivamo nadležni sud da hitno odluči u predmetima koji se nalaze pred ovim sudom. Očekujemo da se u vezi sa postupanjem policije otvore postupci pred svim nadzornim i kontrolnim mehaniznima rada policije. Policija u demokratskom društvu ne smije biti zloupotrijebljena za interese jedne političke grupacije", navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali Evropsku Uniju da uputi snažno upozorenje predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i predsjedniku Vlade Dušku Markoviću "na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave. Osuđujemo upad jedinica policije u zgradu Opštine Budva, nasilje i hapšenja opštinskih funkcionera, službenika i građana".

"Apelujemo da se pritvoreni puste na slobodu, a policija i tužilašto da se ne uključuju u rješavanje pravne i političke krize u lokalnoj samoupravi Budve. Pozivamo nadležni sud da hitno odluči u odgovarajućim predmetima koji se nalaze pred ovim sudom. Očekujemo da se u vezi sa postupanjem policije otvore postupci pred svim nadzornim i kontrolnim mehanizmima rada policije", navodi se u saopštenju koje potpisuje IA, CGO, CIN i Media centar.

Oni su dodali da policija u demokratskom društvu ne smije biti zloupotrijebljena za interese jedne političke grupacije.

"Pozivamo Evropsku Uniju da uputi snažno upozorenje predsjedniku Crne Gore Mila Đukanovića i predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave".

Bonus video: