Eraković: Odlazak građana na derbi napravio ovakvu situaciju

On je dodao da su sinoć hospitalizovali još dva pacijenta, tako da je u ovom trenutku, na liječenju, u KCCG troje pacijenata

32954 pregleda 193 reakcija 59 komentar(a)
Eraković, Foto: Jevto Eraković
Eraković, Foto: Jevto Eraković

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković za RTCG je rekao da se sa sigurnošću može reći da su svi novoregistrovani slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori importovani.

On je dodao da ukoliko se u obzir uzme neodgovorno ponašanje građana, sasvim očekivano to što se virus ponovo pojavio u našoj zemlji.

Eraković je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, rekao da očekuje da će broj novozaraženih narednih dana biti još veći.

"Sigurno da je bilo očekivano da ćemo dobiti virus, da će se importovati novi slučajevi. Da li smo očekivali u ovom broju i na ovaj način pa, ako posmatramo ponašanje određenih neodgovornih pojedinaca i grupa, onda je možda ovo bilo očekivano. Koliko će ih još biti, sigurno još veći broj u narednih danima", rekao je Eraković.

On je dodao da su sinoć hospitalizovali još dva pacijenta, tako da je u ovom trenutku, na liječenju, u KCCG troje pacijenata.

"Pratimo njihovo stanje, dvoje pacijenata koje smo sinoć primili nas upozorava da budemo oprezni. Oni su sa ozbiljnom kliničkom slikom. Ovo je upozoravajuće, da sva upozorenja od Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) moraju da se poštuju, da se moramo maksimalno posvetiti svom i zdravlju svih građana", rekao je Eraković, navodeći da sigurnođću mogu da tvrde da su svi slučajevi importovani.

"Odgovorno postupanje prema zdravlju građana"

Prvi čovjek KCCG podsjeća da je Crna Gora odgovorno pristupila prema zdravlju građana, zbog čega i nije dozvoljeno otvoranje granica sa Srbijom.

"Ne želimo da se bavimo epidemiološkom situacijom bilo koje države, ali to prelivanje je lako i lagano", rekao je Eraković.

On je pojasnio da je jasno da je odlazak naših građana na fudbalski derbi koji je igran u Beogradu doveo do situacije kakvu sada imamo.

"U Italiji je sve nastupilo poslije utakmice u Milanu, ali sva je sreća što je virus u ovom trenutku manjeg potencijala", rekao je Eraković.

Eraković je rekao da je KCCG u ovom trenutku još spreminiji za eventualni drugi talas, jer imaju više opreme, dok zaposleni znaju kako najbolje tretirati pacijente.

U ovom trenutku u KCCG ima oko 90-ak respiratora, dok u cijelom zdravstvenom sistemu ima njih 186. Dodatna oprema je skladištena u Montefarmu i spremna je da se koristi za slučaj potrebe.

Govoreći o broju onih koji su se vratili u Crnu Goru nakon utakmice, Eraković je rekao da je stvar nadležnih organa da ispitaju ko je bio, kako i na koji način.

"Svako od njih da je regulatno došao u Crnu Goru morao bi biti u karantinu ili samoizolaciji. Prema tome, to pokazuje da država ima odgovoran odnos i ne dozvoljava da neko ko može da naruši zdravlje svih nas može da slobodno šeta ili ulazi u Crnu Goru. Ako su informacije tačne, da je određeni broj naših građana boravio u Srbiji... Imam veliki broj nezvaničnih informacija koje to potvrđuju. Ovo govori koliko nam je potrebna lična odgovornost", rekao je Eraković.

Vjeruje, kaže, da ne postoji nijedan ozbiljan epidemiolog koji je dao saglasnost za organizovanje masovnih okupljanja, a naročito utakmica": Jasno je da struka tu ne igra glavnu ulogu".

Trebalo bi, kaže, razmatrati kakva su kretanja ljudi koji su bili u Beogradu, kakva su bila njihova ponašanja tokom boravka u Crnoj Gori, da li su bili na nekim skupovima u Crnoj Gori...

Zavisno od toga razvijaće se dalja situacija u Crnoj Gori, kaže Eraković, i napominje da će na sjednici NKT-a biti razmatran stav prema svakog zemlji iz okruženja pojedinačno.

"Nećemo se posebno baviti Srbijom. Jasno je kolika je opasnost od importovanja virusa, ne samo od Srbije, nego i od drugih država iz okruženja. I na Kosovu se situacija usložnjava. Moramo odgovoran stav imati i prema njima", rekao je Eraković.

Napominje da je njegov lični stav da bi, već koliko je danas, svi morali koristiti maske u zatvorenim prostrijama, jer je situacija takva da ne znamo koliko se importovani virus proširio.

Bonus video: