Mugoša: Većina slučajeva koronavirusa importovana iz Srbije, neodgovorni ušli preko BiH

"NKT je stoga donijelo odluku da Institut za javno zdravelje privremeno izuzme BiH sa liste država iz kojih se u CG ulazi bez mjere institucionalne izolacije", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore

42976 pregleda 147 reakcija 121 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Gov.me
Ilustracija, Foto: Gov.me

Većina aktivnih slučajeva koronavirusa Crnoj Gori je importovana iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli u CG preko Bosne i Hercegovine.

"Ispitivanje je pokazalo jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji ide preko BiH i iz zemalja koje nisu na listi, tako da smo morali reagovati promtno", kazao je direktor Instuta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Zbog toga je Bosna i Hercegovina privremeno izuzeta sa liste države iz kojih se u CG ulazi bez mjere institucionalne izolacije, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

"Ulazak iz BiH od danas moguć za građane CG, BiH i država sa liste IJZCG uz negativan PCRtest akreditovane BiH laboratorije BiH star max 48h. Mjera na snazi dok CG i BiH ne dogovore procedure razmjene info o kontroli lica koja preko BiH dolaze u CG iz trećih država", saopšteno je iz Vlade.

Objasnili su da ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja mjere ulaska uz obavezni PCR test neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Bonus video: