Hrapović: Aktivnosti usmjerene na brigu o starima

Hrapović je kazao da je Crna Gora tokom epidemije koronavirusa sačuvala domove za stare, gdje nije bio nijedan slučaj infekcije.

377 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja posebno brine o potrebama starijeg stanovništva i konstantno sprovodi aktivnosti kako bi njihov status bio bolji, a zdravstvena zaštita na visokom nivou, kazao je resorni ministar Kenan Hrapović.

Na sastanku sa direktorom Fonda PIO, Dušanom Perovićem i predsjednikom Udruženja penzionera, Brankom Vešovićem, potenciran je odgovoran odnos zdravstvenih vlasti prema starijoj populaciji tokom epidemije koronavirusa.

Hrapović je kazao da je Crna Gora tokom epidemije koronavirusa sačuvala domove za stare, gdje nije bio nijedan slučaj infekcije.

“U cilju zaštite starije populacije i hroničnih bolesnika od obolijevanja od koronavirusa, organizovan je rad prioritetno putem telefonske komunikacije sa zdravstvenim službama, pogotovu sa izabranim doktorima, a dostupni su i elektronski servisi“, istakao je Hrapović.

Perović i Vešović su naglasili značaj unapređenja podrške u pojedinim oblastima zdravstvene njege kako bi najstarija populacija bila zbrinuta na najbolji način u vezi sa zdravstvenom zaštitom.

Navodi se da je politika Ministarstva zdravlja da se zdravstveni sistem što više usmjeri ka potrebama starijeg stanovništva.

Iz tog resora su kazali da izabrani ljekari imaju jednu od najznačajnijih uloga u zdravstvenoj zaštiti penzionera.

“Posebna pažnja izabranih doktora mora biti usmjerena na preventivnim pregledima starije populacije, ali i uslugama patronaže i palijativne njege”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da prevencija oštećenja zdravlja kod starijih osoba podrazumijeva kompleksan proces koji je neophodno započeti u srednjem životnom dobu, kako bi se onemogućio nastanak zdravstvenog poremećaja u starosti.

Bonus video: