Savjet: Kampanja protiv policajaca neprimjerena, generalizacija neprihvatljiva

"Savjet posebno poziva urednike i administratore portala da uklone neprimjerene komentare, posebno one koji su uvrjedljivi i prijeteći te zadiru u privatnu sferu i porodične prilike policijskih službenika", kaže se u saopštenju

12299 pregleda 58 reakcija 38 komentar(a)
Budva juče, ilustracija, Foto: Savo Prelević
Budva juče, ilustracija, Foto: Savo Prelević

Savjet za građansku kontrolu rada policije najoštrije osuđuje klevetničke, uvrjedljive, vulgarne i prijeteće komentare i govor mržnje prema pripadnicima crnogorske policije koji je prisutan na društvenim mrežama i određenim portalima, saopštili su oni.

"Svojim ukupnim aktivnostima, Savjet potvrđuje privrženost demokratiji i slobodi izražavanja a društvenu debatu o postupanju policije smatra dobrodošlom i korisnom. Opredjeljenje da se jača policijski profesionalizam i odgovornost i snaži zdravo društvo, obavezuju Savjet da ustane u zaštitu prava policijskih službenika, što je njegova i zakonska odgovornost", kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako su saopštili, od svog osnivanja dosljedno posvećen uspostavljanju kulture odgovornosti u policiji i poštovanju ljudskih prava pri svakoj policijskoj intervenciji.

"Kampanja koja se sprovodi ovih dana protiv crnogorskih policajaca je neprimjerena a svaka generalizacija neprihvatljiva", kazali su oni.

"Savjet posebno poziva urednike i administratore portala da uklone neprimjerene komentare, posebno one koji su uvrjedljivi i prijeteći te zadiru u privatnu sferu i porodične prilike policijskih službenika. Savjet ih poziva da osiguraju proaktivni pristup za uklanjanje svih komentara koji imaju oblik govora mržnje i prijetnje fizičkom integritetu bilo kojeg pojedinca. Anonimnost ne isključuje odgovornost za objavljeni sadržaj", kaže se u saopštenju.

Savjet je iskazao spremnost da zajedno sa Sindikatom Uprave policije i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore doprinese zajedničkim akcijama u cilju razvoja ukupne kulture ljudskih prava u društvu, navli su oni u zaključku.

Bonus video: