Ministarstvo prosvjete: Besplatno pozorište učenicima

Planirano je da projekat bude stalan i postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja u region
2 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.02.2018. 14:37h

Projekat “Dan umjetničkog obrazovanja", u okviru kojeg će dvije hiljade djece besplatno ići u pozorište otvoren je danas, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Planirano je da projekat bude stalan i postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja u region.

"Ako ne sačuvamo dušu djeteta, izgubili smo čovjeka. Zato je upoznavanje djece sa sobom kroz kulturu način da damo doprinos čuvanju njihove duše", poručeno je danas na otvaranju projekta.

Ministar prosvete Damir Šehović je kazao da su djeca koja učestvuju u projektu u periodu života koji vapi za slobodom, velikim idejama, borobom za pravdu i individualnošću.

"Život je preplavljen mogućnostima za odvlačenje pažnje mladih u stalnu zabavu kroz površne sadržaje i bučne stimulanse, koji umrtvljuju svaki mentalni napor", dodao je Šehović.

Šehović je kazao da se mora stvoriti pozorišna publika koja je dostojna velikih umjetničkih djela, jer tamo gdje nema takve publike, neće biti ni velikih djela.

"Čini mi je da je to jedna od većih tragedija koja može zadesiti narod i nešto što sebi ne smijemo dozvoliti”, dodao je on.

Predviđeno je, kako se navodi, da dvije hiljade učenika iz deset škola iz Cetinja, Podgorice, Danilovgrada, Bara i Berana, tokom polugodišta imaju organizovane, besplatne posjete Zetskom domu i Narodnom muzeju u Prijestonici.

„Djeci će biti obezbijeđen besplatan prevoz i hrana, a neće se plaćati ni ulaz u Zetski dom“, navodi se u saopštenju.

Osnovci će, kako se navodi, gledati komad Kapital-djeca, autorski projekat Petra Pejakovića.

Za srednjoškolce je planirano da tokom posjete Kraljevskom pozorištu Zetski dom upoznaju funkcionisanje teatra i pozorišna zanimanja.

"Oni će odgledati predstavu Dokle pogled seže, projekat jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga", dodaje se u saopštenju.

Projekat je organizovao, kako je saopšteno, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom kulture

Direktorica Kraljevskog pozorišta Lidija Dedović je rekla da nije bilo teško ocijeniti šta je potrebno društvu da ima kvalitetniji i zdraviji puls.

Ona je kazala da je ideja projekta da se mladi odvuku od banalnosti svakodnevnice i jeftinih ponuda koje ih okružuju.

„Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti“, kazala je Dedović.

Zoja Bojanić –Lalović, direktorica gimnazije Slobodan Škerović, kazala je da je to poseban obrazovni metod, jer se učenicima pruža mogućnost direktnog susreta sa umjetnošću.

„Da bismo imali jednu kompletnu ličnost, mi kao škole ne smijemo se baviti samo obrazovnim ciljevima, već djecu moramo i vaspitavati i kod njih razvijati posebne vještine“, poručila je Bojanić- Lalović.

Autor jedne od predstava, Petar Pejaković kazao je da se projektom pravi regionalni iskorak za koji smatra da će da zaživi i da traje.

“Kada je riječ o mojoj predstavi Kapital-djeca, njome preispitujemo duh našeg doba i kapitalizam, te poručujemo da su djeca glavni kapital“, objasnio je Pejaković.

Ministarstvo prosvjete je, kako su saopštili, obezbijedilo prevoz za djecu, kao i lanč-pakete u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata.

Bonus video: