EPCG donirala nikšićkom Domu zdravlja novac za nabavku četiri savremena dijagnostička aparata

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, danas je, obilazeći Dom zdravlja Nikšić, istakao da je EPCG, kao osvjedočena društveno odgovorna kompanija, odlučila da jubilej obilježi značajnim donacijama u zdravstveni sistem, a jedna od njih, 19,5 hiljada eura vrijedna, namijenjena je Domu zdravlja Nikšić

1587 pregleda 8 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: PR Centar
Kenan Hrapović, Foto: PR Centar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) donirala je nikšićkom domu zdravlja 19,5 hiljada eura za nabavku četiri najsavremenija dijagnostička aparata, čime će se, u toj ustanovi, unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga i upotpuniti i osavremeniti medicinska oprema, piše PR Cenar.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, danas je, obilazeći Dom zdravlja Nikšić, istakao da je EPCG, kao osvjedočena društveno odgovorna kompanija, odlučila da jubilej obilježi značajnim donacijama u zdravstveni sistem, a jedna od njih, 19,5 hiljada eura vrijedna, namijenjena je Domu zdravlja Nikšić.

„Menadžment je taj novac iskoristio za kupovinu četiri najsavremenija dijagnostička aparata. Istakao bih neurostimulator, za djecu sa smetnjama u razvoju, koji u Centru za djecu sa posebnim potrebama koristi hiljadu i po djece. Ovaj aparat, koji prati širok spektar poremećaja značajno će doprinijeti kvalitetu usluga, koje se pružaju našim mališanima. Tu je i tonometar- arapat za mjerenje očnog pritiska koji će značajno unaprijediti kvalitet pregleda u oftalmološkoj ambulanti i našim građanima omogućiti komforan, pouzdan i brz pregled“, poručio je Hrapović.

Tu su, kako je rekao, aparati u Centru za mikrobiološku dijagnostiku i Jedinici za fizikalnu terapiju koji će ubrzati proces dijagnostike i biće smanjena potreba upućivanja osiguranika u druge zdravstvene ustanove.

Hrapović je poručio svima da, usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane novim slučajevima obolijevanja od korona virusa, nose maske, drže fizičku distancu i poštuju mjere koje donosi Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja.

„Koristite i elektronske servise koji postoje u zdravstvenom sistemu, a koji su se tokom prvog talasa virusa pokazali kao dobar i koristan alat u zaštiti zdravlja jer su smanjili broj kontakata koji mogu biti rizični po zdravlje“, poručio je Hrapović.

Direktorica Doma zdravlja Nikšić, Ljiljana Adžić, zahvalila je predstavnicima EPCG što su prepoznali značaj primarne zdravstvene zaštite i donacijom učinili da se upotpuni i osavremeni medicinska oprema.

"Naš Dom zdravlja je drugi po veličini u državi i pružamo primarnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima tri opštine- Nikšić, Šavnik i Plužine. U našoj ustanovi radi 65 ljekara, od kojih su 33 specijalisti, 16 ljekara je na specijalizaciji, najviše iz porodične medicine i pedijatrije", navela je Adžić.

U Domu zdravlja, kako je dodala, radi 30 timova izabranih doktora za odrasle, pet timova izabranih doktora za djecu i tri tima izabranih doktora za žene.

"Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje i donatorima, u prethodnom periodu, medicinska oprema je značajno obnovljena, a ovom domacijom upotpunjena i dodatno osavremenjena. Sve ovo, a prije svega, stručan i posvećen kadar daje nam za prvo da kažemo da smo spremni da našim sugrađanima pružimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu", kazala je Adžić.

Zahvalila se zaposlenima u Domu zdravlja Nikšić koji su, kako je rekla, od početka epidemije koronavirusa dali sve od sebe u pružanju potrebnih usluga.

"A sudeći po novonastaloj epidemiološkoj situaciji, predstoji nam još jedan takav period", rekla je Adžić.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Đoko Krivokapić, kazao je da je oduševljen naporima zdravstvenih radnika, kao i funkcionisanjem Doma zdravlja Nikšić.

"Raduje me što je donacijom Elektroprivrede i nabavkom uređaja napravljen kvalitetan pomak. EPCG, kao društveno odgovorna kompanija, u širokim aspektima rada i dejstvovanja doprinosi društvenoj zajednici. U godini jubileja, 110 godina postojanja, opredijelili smo značajan iznos donacija u zdravstveni sistem Crne Gore", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio na donaciju Kliničkom centru Crne Gore, prije nekoliko dana, vrijednu 240 hiljada eura i najavio donacije za bolnice u Nikšiću, Pljevljima.

"I ubuduće, bićemo podrška, ne samo lokalnoj, nego i široj društvenoj zajednici. Želja je da se uređaji što nabavljamo što manje koriste, ali da budu tu za svaki slučaj", istakao je Krivokapić.

Bonus video: