OBILJEŽAVANJE DANA IZBJEGLICA

Na Policijskoj akademiji održan vebinar "Uvod u sistem azila u Crnoj Gori"

Akademci/ke su imali priliku da se bliže upoznaju sa sistemom azila u Crnoj Gori, sa nadležnošću državnih institucija koje se bave pitanjem azila, kao i usklađenošću sistema azila u Crnoj Gori s međunarodnim standardima. Poseban osvrt je dat na ulogu policije i UNHCR-a u sistemu azila

1184 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija u Danilovgradu, arhiva, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija u Danilovgradu, arhiva, Foto: Boris Pejović

Povodom Dana izbjeglica, 20. juna, Policijska akademija u Danilovgradu je za polaznike/ce 13. generacije organizovala vebinar na temu „Uvod u sistem azila u Crnoj Gori, s osvrtom na međunarodne standarde i ulogu UNHCR-a“.

Predavač je bio Slobodan Raščanin, viši saradnik za zaštitu iz Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR-a).

Akademci/ke su imali priliku da se bliže upoznaju sa sistemom azila u Crnoj Gori, sa nadležnošću državnih institucija koje se bave pitanjem azila, kao i usklađenošću sistema azila u Crnoj Gori s međunarodnim standardima. Poseban osvrt je dat na ulogu policije i UNHCR-a u sistemu azila.

„U Crnoj Gori je do sada skoro 16.000 lica prošlo kroz sistem azila, a status izbjeglice i dodatnu zaštitu је dobilo 79 lica, što je oko 0,5 odsto", kazao je Raščanin. On je istakao da Crna Gora iako mala država prilično uspješno rješava pitanja migranata. UNHCR blisko sarađuje sa državnim organima u jačanju sistema azila, a jedna od pomoći tražiocima azila je besplatna pravna pomoć.

Tema položaja izbjeglica je veoma važna i aktuelna, a informisanje o njoj je izuzetno bitno za polaznike/ce Policijske akademije koji u budućem poslu treba da postupaju kao profesionalci i da budu upoznati s pravima tražioca azila u Crnoj Gori.

„Migracije ne mogu da se zaustave. Treba da se uvedu u legalne tokove da bi se spriječile zloupotrebe“, naglašeno je na predavanju.