Pametna zgrada sa senzorima za smanjenje rizika od zemljotresa

"Nastavno-istraživačko osoblje fakulteta aktivno učestvuje u aktuelnim programima Evropske saradnje u nauci i tehnologiji i Cost akcijama"

1219 pregleda 0 komentar(a)
Građevisnki fakultet, Foto: UCG
Građevisnki fakultet, Foto: UCG

Građevinski fakultet Unverziteta Crne Gore učestvuje u projektu smanjenja rizika od zemljotresa u realnom vremenu za područje Evrope, čiji će rezultat biti pametna zgrada opremljena inovativnim senzorima.

Prodekan za nauku Jelena Pejović kazala je da će ovaj projekat omogućiti da se u Crnoj Gori prvi put primijene inovativne tehnologije monitoringa konstrukcije zgrada u realnom vremenu u funkciji povećanja operativne pripremljenosti na dejstvo zemljotresa.

Riječ je o H2020 projektu RISE, koji se realizuje i podrškom Ministarstva nauke.

„Rezultat projekta biće jedna prototipna instrumentalizovana “pametna” zgrada u Crnoj Gori, prva takve vrste, opremljena inovativnim senzorima razvijenim u okviru H2020 RISE projekta, koja će biti dio šireg evropskog informacionog sistema za brzu procjenu gubitaka usljed dejstva zemljotresa“, rekla je Pejović.

Ona ja kazala da će se projektom prvi put u Crnoj Gori primijenjivati logika pametnih gradova u oblasti pripremljenosti na dejstvo zemljotresa.

"Benefiti priključivanja H2020 RISE projektu su višestruki za fakultet", ocijenila je Pejović, navodeći da očekuju značajno povećanje obima i kvaliteta naučnoistraživačkog rada, kao i vidljivosti Fakulteta u međunarodnoj mreži istraživača.

"Povezivanje sa eminentnim istraživačima i partnerima koji čine H2020 RISE konzorcijum (24 eminentne naučnoistraživačke institucije iz Evrope i svijeta) doprinijeće značajnom sticanju novih iskustava istraživačima sa Građevinskog fakulteta u prioritetnim inovativnim oblastima istraživanja i otvaranju novih perspektiva za zajedničke aplikacije na novim evropskim naučnoistraživačkim projektima“, istakla je Pejović.

Ona je kazala da je na Građevinskom fakultetu aktivno pet bilateralnih naučno-istraživačkih projekata u saradnji sa eminentnim univerzitetima i naučno-istraživačkim institucijama svijeta,

"Nastavno-istraživačko osoblje fakulteta aktivno učestvuje u aktuelnim programima Evropske saradnje u nauci i tehnologiji i Cost akcijama", rekla je Pejović.

Ona ističe povećanje broja naučnih publikacija nastavnog osoblja u vodećim časopisima-WOS i SCOPUS lista (SCI, SCIE), pogotovo u visokorangiranim časopisima kategorije Q1 i Q2.

„Od ukupnog broja publikovanih radova u 2019. i 2020. godini 70 odsto je publikovano u časopisima sa SCI/SCIE liste kategorije Q1 i Q2. Na Fakultetu su aktivna tri doktorska istraživanja podržana grantom Ministarstva nauke Crne Gore, što je uticalo na povećanje broja aktivnih mladih istraživača na Fakultetu“, kazala je Pejović.

Na Fakultetu je formirana Laboratorija za Hidrotehniku i nabavljena oprema za izvođenje eksperimenata u oblasti mehanike fluida, za ispitivanje principa hidrodinamike, protoka u cijevima, tečenja u otvorenim i zatvorenim kanalima i oprema za simulaciju tečenja podzemne vode.

"Ova infrastruktura daće značajne mogućnosti razvijanja i proširivanja naučnoistraživačkog rada u oblasti hidrotehnike na Fakultetu u budućnosti“, kazala je Pejović.

Bonus video: