nove ustanove za najmlađe

Uprava: Sve spremno za početak izgradnje vrtića u Podgorici i Pljevljima

Uprava javnih radova je, kako navode, jučerašnjim potpisivanjem ugovora zaokružila kompletan tenderski postupak izbora izvođača i stručnog nadzora i time stvorila uslove da radovi na novim vrtićima u Pljevljima i Podgorici počnu već narednih dana

924 pregleda 5 komentar(a)
Planirani izgled vrtića u Bloku VI u Podgorici, Foto: Vlada Crne Gore
Planirani izgled vrtića u Bloku VI u Podgorici, Foto: Vlada Crne Gore

Izgradnjom vrtića u Pljevljima, za koji su juče ugovor potpisali Uprava javnih radova i konzorcijum od pet preduzeća, Vlada Crne Gore nastavlja sa kontinuiranim unapređenjem uslova rada u predškolskim ustanovama i povećanjem broja mjesta za boravak naših najmlađih, saopšteno je iz Uprave javnih radova. Riječ je, kako ističu, o jednom u nizu projekata u okviru kreditnog aranžmana sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB), zahvaljujući kojem će predškolski kapaciteti u Crnoj Gori biti prošireni za više od hiljadu mjesta.

Vrijednost novog objekta u pljevaljskom naselju Guke iznosi 1,05 miliona eura, a preduzeća “Tehnogradnja”, “Unipred”, “Cema”, “Ding” i “Liming project” obavezali su se da radove završe u roku od 12 mjeseci od uvođenja u posao, dodaju iz Uprave.

Obdanište će, kako su kazali, na oko 500 metara kvadratnih sadržati radne sobe, prostorije za trijažu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, kancelarije, a predviđen je za smještaj oko 70 djece.

Planirani izgled vrtića u Pljevljima
Planirani izgled vrtića u Pljevljimafoto: UJR

U njemu će, dodaju iz Uprave, biti organizovana i centralna kuhinja, po najnovijim standardima, kapaciteta dovoljnog za pripremu hrane za 400 djece, koja će zadovoljiti potrebe na nivou kompletne Javne ustanove „Eko bajka” u Pljevljima.

Podsjećaju da je Uprava javnih radova nedavno ugovorila i izgradnju vrtića u Bloku VI u Podgorici, koji će moći da primi oko 220 mališana. "Vrijednost ove investicije je dva miliona eura, a izuzetno je značajna imajući u vidu sve veće interesovanje roditelja i prebukiranost u postojećih objekata u Glavnom gradu", ističu iz Uprave.

Uprava javnih radova je, kako dodaju, jučerašnjim potpisivanjem ugovora zaokružila kompletan tenderski postupak izbora izvođača i stručnog nadzora i time stvorila uslove da radovi na novim vrtićima u Pljevljima i Podgorici počnu već narednih dana.

"U saradnji sa CEB-om, u protekle tri godine otvoreni su novi vrtići u Zagoriču, na Starom aerodromu i u Tuzima, a u toku je priprema tehničke dokumentacije za gradnju obdaništa u Ulcinju i Baru", podsjećaju u Upravi.

Pored aranžmana sa CEB-om, kako dodaju, Vlada u unapređenje predškolskog sistema investira iz kapitalnog budžeta, pa će tako već početkom naredne školske godine vrata otvoriti i novi vrtić u Rožajama. U taj objekat biće uloženo 1,5 miliona eura, a u njemu će moći da boravi oko 100 djece.

U skladu sa ugovorom sa Upravom javnih radova, lokalno preduzeće “Tofi” ovih dana ulazi u završni dio građeviskih radova, ističu iz Uprave.

"Objekat je projektovan kao savremeno i funkcionalno zdanje, ukupne bruto površine 1,12 hiljada metara kvadratnih. Sadržaće devet prostorija namijenjenih za dnevni boravak djece, od kojih četiri za jaslice, prostorije za vaspitače, kuhinju, administrativni blok, multifunkcionalni prostor sa garderoberima, višenamjensku salu", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas