Cegerima protiv plastičnih kesa u Kotoru

“Komunalno preduzeće iz Kotora, čiji se radnici svakodnevno susreću sa problemom nesavjesnog odlaganja plastičnih kesa, ovom akcijom želi da podignu svijest naših građana kako bi stekli naviku korištenja cegera u trgovinu”, kazala je ona

1114 pregleda 53 reakcija 1 komentar(a)
Da plastika ode iz Kotora, Foto: Opština Kotor
Da plastika ode iz Kotora, Foto: Opština Kotor

Kako bi smanjili upotrebu plastičnih kesa, u Komunalnom preduzeću iz Kotora izradili su platnene cegere koje će donirati zaposlenima u organima lokalne samouprave, javnim preduzećima, organizacijama, obrazovnim i zdravstvenim institucijama na teritoriji kotorske opštine.

Savjetnica za zaštitu životne sredine u tom preduzeću, Jelena Radunović “Vijestima” je kazala da na taj način žele da doprinesu da se smanji negativan uticaj i na životnu sredinu i na zdravlje ljudi.

“Ujedno, plastične kese ostavljaju ružnu sliku kada ih vidimo u prirodi ili ih vjetar raznosi po ulici. Akcijom želimo da se upotreba cegera ‘vrati’ u domaćinstva, a koji su ranije bili neizostavni prilikom odlaska u trgovinu”, kazala je ona.

Radunovićeva je podsjetila da obične plastične kese ne mogu da se razgrade pod dejstvom mikroorganizama i da se zbog toga smatraju nerazgradivim.

“Za njihovu razgradnju u prirodi, pod dejstvom svjetlosti i drugih faktora, na osnovu nekih istraživanja potrebno je i do 100 godina. Obične plastične kese prave se od petrohemijskih sirovina koje se dobijaju preradom nafte (imaju oznaku PE), mogu se reciklirati, one su po zapremini veliki otpad, ali po masi male - čine svega 0,04 odsto ukupnog komunalnog otpada. Zbog toga je potrebno sakupiti veliku količinu kesa za reciklažu”, objašnjava Radunović.

Prema istraživanjima, kako je rekla, svaki građanin Crne Gore godišnje potroši oko 730 plastičnih kesa.

“Komunalno preduzeće iz Kotora, čiji se radnici svakodnevno susreću sa problemom nesavjesnog odlaganja plastičnih kesa, ovom akcijom želi da podignu svijest naših građana kako bi stekli naviku korištenja cegera u trgovinu”, kazala je ona.

To preduzeće prije nekoliko godina pokrenulo je i akciju sakupljanja plastičnih čepova, partnerske organizacije “Čep za hendikep” iz Zrenjanina, koja za sakupljene čepove kupuje pomagala za osobe sa invaliditetom.

“I dalje sakupljamo čepove, zasada imamo dva puna kontejnera od 16 kubika, ali čekamo da organizuju prevoz iz Srbije”, kazala je Radunovićeva, dodajući da je isporuku čepova partnerskog organizaciji usporila epidemija novog koronavirusa.

Bonus video: