pozvao policiju i tužilaštvo da se ponašaju zakonito

Amfilohije: U litijama da se pridržavamo zdravstvenih mjera Instituta za javno zdravlje

"Upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedjelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vjernog naroda zbog učešća na litijama"

15686 pregleda 189 reakcija 127 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Pozivamo vjernike i ostale učesnike molitvenih litija da se i u litijama i u svakodnevnom životu pridržavaju zdravstvenih mjera koje se odnose na ličnu higijenu i zdravstvenu zaštitu, o čemu je javnost dovoljno upoznata preko Instituta za javno zdravlje i medija. Jer, dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Jer, brat, a svaki čovjek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On se su pozivu građanima na litiju obratio i Tužilaštvi i Upravi policije.

"Upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedjelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vjernog naroda zbog učešća na litijama. Oni su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode", kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorski-primorski je kazao i da su "u obnovljenim litijama molili za zdravlje i iscjeljenje od koronavirusa.

"Nakon proglašenja prestanka epidemije, obnovili smo svenarodne litije sa molitvama za zdravlje, spasenje i napredak Crne Gore i svega svijeta, na iscjeljenje od koronavirusa, ali i od još dugotrajnijeg i opasnijeg virusa bogomržnje i bratomržnje, uz to i sa zahtjevom da se, uklanjanjem spornih anticrkvenih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, iz pravnog poretka Crne Gore spriječe nasilje i nepravda prema Crkvi i svenarodnim Svetinjama, kao i elementarnim vjerskim pravima", kazao je Amfilohije.

Preporučujemo za Vas