Ispiti onlajn ako profesori ne dođu

Navodno, razmatrana je i ideja da se od nadležnih zatraži da omoguće gostujućim profesorima da dođu u Crnu Goru, uz obavezni test da nijesu zaraženi koronavirusom

16163 pregleda 46 reakcija 6 komentar(a)
Za korišćenje Zoom platforme neophodna je internet veza (ilustracija), Foto: Shutterstock
Za korišćenje Zoom platforme neophodna je internet veza (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ukoliko gostujući profesori ne budu mogli da dođu u Crnu Goru i održe završne ispite zbog pandemije koronavirusa, studente će ispitati onlajn, uz kontrolu komisije.

To su “Vijestima“ kazali sa Univerziteta Crne Gore (UCG), pojasnivši da će studenti u roku koji je u toku polagati ispite posredstvom “Zoom aplikacije, ili druge odgovarajuće platforme”.

Polaganje završnih ispita na taj način još nije organizovano, iako je ispitni rok počeo prije desetak dana.

“Ukoliko ne bude moguće da gostujući profesori realizuju završne ispite, organizovaćemo komisijsko polaganje ispita. Prodekani za nastavu, profesori iz srodnih oblasti i studenti biće prisutni na organizacionoj jedinici, a gostujući profesori će ispitivati studente preko Zoom aplikacije ili druge odgovarajuće platforme. Studentima će biti omogućeni svi rokovi koje prepoznaje Zakon o visokom obrazovanju i Pravila studiranja UCG“, kazali su “Vijestima“.

Više studenata kazalo je “Vijestima” da još ne znaju kako će polagati ispite kod profesora koji dolaze iz država okruženja, prije svih Srbije, iz kojih nije moguće doći u Crnu Goru bez obaveznog karantina. Navode da je sa pojedinim gostujućim profesorima dogovoren datum polaganja završnih ispita ako budu u mogućnosti da dođu, ali da sa nekim ne uspijevaju ni da stupe u kontakt i da ih niko nije zvanično obavijestio da će ih ispitivati posredstvom “Zoom aplikacije ili druge odgovarajuće platforme”.

Navodno, razmatrana je i ideja da se od nadležnih zatraži da omoguće gostujućim profesorima da dođu u Crnu Goru, uz obavezni test da nijesu zaraženi koronavirusom.

Prema odluci Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) od petka, uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2, star ne više od 48 sati, u Crnu Goru mogu ući rezidenti Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Turske, Izraela, Poljske, Rumunije, Italije i Ukrajine.

Sa UCG su naveli da je na fakultetima državnog Univerziteta angažovano 56 gostujućih profesora, a da najviše njih dolazi iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

“Na UCG ukupno je iz okruženja, putem javnog konkursa, angažovano 56 gostujućih profesora u akademskoj 2019/20 godini. Gostujući profesori najviše dolaze iz Srbije, zatim Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, u zavisnosti od specifičnosti i potreba pojednih fakulteta i sopstvenog kadra koji imamo na raspolaganju“, kazali su „Vijestima“ sa državnog Univerziteta.

Prema podacima sa sajtova univerzitetskih jedinica, najveći broj gostujući profesora angažovan je, pored ostalih, na programu Stomatologija na Medicinskom fakultetu, na Filološkom...

Odgovarajući na pitanja “Vijesti“ u vezi sa organizacijom završnih ispita, kazali su da su sve preporuke (NKT) dostavili organizacionim jedinicama i da se ispiti organizuju uz poštovanje tih mjera. Ujedno, kako su dodali, i organizaciju gostujućih profesora prilagođavaju mogućnosti da oni uopšte dođu.

“Sa posebnim senzibilitetom pratimo situaciju u vezi sa zdravstvenom situacijom u zemlji i okruženju i organizaciju ispita kod gostujućih profesora prilagođavamo mogućnostima njihovog dolaska. Mjere koje se odnose na organizaciju ispita, jednake su za sve. Ispiti se organizuju isključivo u prostorijama univerzitetskih jedinica“, kazali su sa UCG.

Ispitni rok počeo je 10. juna i predviđeno je da traje praktično do kraja jula.

Na pitanje da li će UCG za studente organizovati i naknadni rok za polaganje, sa državnog Univerziteta odgovorili su da su preduzeli sve kako bi “omogućili studentima da uspješno završe studijsku godinu“.

“Jedna od aktivnosti jeste da je Senat UCG donio odluku o izmjenama akademskog kalendara za tekuću studijsku godinu na način da smo produžili trajanje junsko-julskog ispitnog roka za dvije sedmice. Prema Zakonu o visokom obrazovanju, studentima će biti omogućena po dva termina završnih ispita u junsko-julskom, kao i u septembarskom ispitnom roku“, kazali su „Vijestima“, dodajući i da je UCG “spreman da u slučaju novonastale situacije razmotri i druge mogućnosti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom“.

Senat UCG je sredinom aprila odlučio da se polaganje završnih ispita organizuje u prostorijama UCG, po prestanku privremenih mjera protiv širenja novog koronavirusa - ukoliko one ne budu ukinute prije početka junskog ispitnog roka.

Senat je tada donio i odluku da polaganje predispitnih provjera znanja bude organizovano tokom trajanja privremenih mjera “u skladu sa mogućnostima, na način da one objektivno i kvalitetno izražavaju vrednovanje znanja studenata“.

“Predispitni oblici provjere znanja koji ne budu bili organizovani tokom trajanja privremenih mjera, biće organizovani po njihovom prestanku u prostorijama Univerziteta“, kazali su ranije sa UCG.

Usljed mjera protiv širenja novog koronavirusa i pojave i novih slučajeva infekcije, mijenjaju se i pravila o tome da li je i pod kojim uslovima dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz drugih država. To utiče i na odluku da li će biti moguće ispoštovati odluku Senata državnog Univerziteta i da li će gostujućim profesorima biti uopšte dozvoljeno da uđu u Crnu Goru i održe ispite na uobičajeni način - uživo.

Testirati kako radi Zoom prije organizacije završnog ispita

Studenti fakulteta UCG već su bili u prilici da koriste Zoom aplikaciju, kada su, usljed mjera protiv širenja novog koronavirusa, organizovana i internet predavanja putem te platforme.

Organizacija ispita putem Zoom aplikacije ne razlikuje se u odnosu na organizaciju predavanja. Fakultet ili predmetni profesor objaviće obavještenje sa terminom održavanja ispita, te uz to poslati podatke za pristup za Zoom server - adresu (link), kod događaja (Meeting ID) i lozinku za pristup.

Za korišćenje Zoom platforme neophodna je internet veza, a studenti bi trebalo da u toku ispita na uređaju imaju aktivnu kameru, mikrofon i zvučnike, odnosno slušalice.

Jedna od preporuka stranih univerziteta je i da profesori koji organizuju provjeru znanja na ovaj način, prije konačnog završnog ispita organizuju testiranje sistema sa studentima, kako bi stekli rutinu u korišćenju Zoom platforme i kako na dan završnog ispita ne bi gubili vrijeme na tehničke stvari koje se tiču same organizacije.

Bonus video: