"Radović crta metu na leđima LGBTI zajednice"

Oni su kazali da je "poređenje čiste i nedvosmislene ljubavi koja postoji između osoba istog pola sa ubistvom i čovjekoubistvom je, u najmanju ruku, šokantna izjava čak i za gospodina Radovića, koji ni ranije nije „štedio“ LGBTI zajednicu u svojim javnim nastupima

5300 pregleda 70 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres

Tri nevladine organizacije koje se bave pravima LGBTI zajednice reagovale su na jučerašnju izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji se je oglasio povodom Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, kazavši da je ljudima sve slobodno, ali da im nije sve na korist. Dodao je i da su očinstvo i materinstvo "dvije najveće svetinje ljudskog života".

Oni su u saopštenju naveli da nijesu iznenađeni njegovom izjavom, te da on nastavlja sa iskazivanjem mržnje i netolerancije prema LGBTI zajednici.

"Radović ne samo da opet crta mete na leđima društvene grupe koja se ionako nalazi u nepovoljnom položaju, već saopštava i niz neutemeljenih navoda vezanih za pitanja homoseksualnosti i istopolnih partnerstava. Ovakve izjave imaju nesagledive posljedice po LGBTI osobe, a pogotovo u veoma zapaljivoj klimi kakva je u Crnoj Gori ovih sedmica i mjeseci", naveli su u saopštenju.

Oni su kazali da dovođenje u vezu homoseksualnosti i abortusa ili „čedomorstva“ kako ga on naziva, služi jedino da se kod crnogorske javnosti stvori dodatna mržnja i predrasude prema LGBTI osobama, te otvori prostor za različite napade na pojedince koji su dio ove zajednice.

"Elementarno poznavanje stvarnosti ne ide u prilog ovoj paraleli, niti je ona na bilo koji način utemeljena u činjenicama", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da je "poređenje čiste i nedvosmislene ljubavi koja postoji između osoba istog pola sa ubistvom i čovjekoubistvom je, u najmanju ruku, šokantna izjava čak i za gospodina Radovića, koji ni ranije nije „štedio“ LGBTI zajednicu u svojim javnim nastupima. Ipak, ovakve konstatacije su duboko zabrinjavajuće i predstavljaju neosnovane napade na sve nas", kaže se u saopštenju.

Oni su naglasili i da u Crnoj Gori niko ne razgovara o istopolnim brakovima, niti je životno partnerstvo o kome će se u Skupštini Crne Gore raspravljati isto što i istopolni brak, "sa čime su gospodin Radović i pravni stručnjaci sa kojima sarađuje veoma dobro upoznati", kaže se u saopštenju.

"Odgovornost koju imamo prema LGBTI osobama u Crnoj Gori i njihovom elementarnom ljudskom dostojanstvu nam ne dozvoljava da javno ne odreagujemo na jučerašnju izjavu gospodina Radovića. Ovim putem ga pozivamo da se suzdrži od daljih izjava protiv LGBTI zajednice, koliko god je to moguće, jer su posljedice koje njegove riječi imaju po život i bezbjednost LGBTI osoba u Crnoj Gori višestruke. Cijenimo da će, kao duhovnik, sagledati i ove činjenice prije davanja daljih negativnih ocjena na račun svih nas", zaključeno je u saopštenju koje potpisuju Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres-a, John M. Barac, iz LGBTIQ Socijalnog Centra i Ksenija Rakočević iz Hiperiona.

.

Bonus video: