Perović: Veljović navodi na mržnju i skukobe na koje mi ne pristajemo

Litiji centralnim ulicama grada prisustvovao je veliki broj građana Pljevalja.

26164 pregleda 65 reakcija 29 komentar(a)
Sa litije u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa litije u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović poručio je direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću da nije njegovo da sa te pozicije komentariše i politički kvalifikuje bilo koji javni skup i Srpsku pravoslavnu crkvu "jer mu to striktno zakon zabranjuje".

"Veselin Veljović je danas krenuo da priča kako se crkva kako je pravoslavlje navodno ugroženo i kako smo mi četnici, partizani i ne znam šta sve. Nije pravoslavlje navodno ugroženo nego je njegova priča navodna koja nas navodi na mržnju i skukobe na koje mi ne pristajemo", rekao je Perović obraćajući se građanima ispred Crkve Svete Petke u Pljevjima, nakon završene litije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je danas da "navodna odbrana ugroženog pravoslavlja, nasrtaji na ustavno uređenje Crne Gore kao građanske države, povampirenje četništva, snaženje desničarskih pokreta ozbiljna su bezbjednosna prijetnja regionu".

Litiji centralnim ulicama grada prisustvovao je veliki broj građana Pljevalja.

Litiju nije obezbjeđivala policija.

"Poručujem predstavnicima vlasti ovo držve koji su danas našli da kažu da mi kao Crkva napadamo državu. Ako neko napada ovu državu onda je to na prvom mjestu onaj koji ne poštuje Ustav ove zemlje. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović napada državu jer krši Ustav koji kaže da su Država i Crkva odvojene, a on navalio da pravi crkvu kao predsjednik države. Krši ustav premijer Duško Marković kada nudi da zamrzne primjenu Zakona. To tako lijepo zvuči ali to nije upisano ni u jedan propis ove zemlje. Nemoj da nam nudiš premijeru ono što dobro znaš da ne može da funkcioniše...", rekao je Perović.

foto: Goran Malidžan

Kazao je i da se Crkva ne bavi politikom.

"Mi smo kao čovjek koji je krenuo šumom pa sreo medvjeda. Kada se rva sa tim medvjedom ili bježi od njega onda se taj čovjek bavi medvjedom da bi izbjegao tu nevolju. E tako se mi bavimo politikom. Idi medo u svoju rupu jer je zima prošla. Mi smo slobodni narod, slobodni građani, hrišćani, vjernici, mi smo Pljevlja i mi smo Crna Gora", rekao je Perović.

Pozvao je nadležne u državi da kažu zbog čega su odlučii da protjeraju pljevaljskog sveštenika Sašu Janjića iz Cnre Gore.

Gojko Perović
Gojko Perovićfoto: Goran Malidžan

"Iz naseljenog mjesta se progoni neko ko učini nešto nemoralno, nešto što ne priliči ljudima, neko ko se bavi prvljavim poslovima, taj se proganja pa se pitamo zašto proganjaju oca Sašu Janjića za ona kršetenja ili blagosiljane slavske kolače ili za ono što je opojao pokojnike u Pljevljima ili za ona vjenčanja koja je obavio. Za koje tačno zlo progone našeg sveštenika iz Pljevalja. Ja ću vam reći da je na ocu Sašu pao teret toga što neće mitropolit Amfilohije, episkopi Atanasije i Joanikije da pođu na šalter i da prijave SPC kao da postoji od jutros. Možemo da se evidentiramo, ali da nas registruju kao da smo tek danas nastali na to poniženje ne pristajemo i to je ona tačka ovoga zakona koja ovaj zakon čini antiustavnim i diskriminatorskim i mi nećemo pristati da se takav zakon primjenjuje dok smo mi živi i dok smo građani Crne Gore. Da pregovaramo hoćemo. Oko čega ćemo da pregovaramo oko načina neka smisle kako da kažu izvinite pogriješili smo napravili smo zakon koga nema u Evropi i na svijetu taj Zakon ne može da se primjenjuje. Taj zakon polovinu građana ove države stavlja u drugi red i hoćemo da napravimo bolji zakon. Neka se dogovore kako će to da kažu. Nudimo im bočna, srednja i zadnja vrata neka vide kuda će da izađu iz prostorije u koju su sami uvalili", rekao je Perović.

Bonus video: