Nikšić: Đurković pozvana na razgovor nakon litije; Ašanin: Ljekari moraju biti svjesni da su ljekari i van posla

Jovan Utjesinović, pulmolog, kazao je da je smiješno da dok je bila epidemija niko od ljekara nije testiran, niti su testirani ljekari koji su bili u kontaktu sa ljudima koji su bili pozitivni na koronavirus

45476 pregleda 371 reakcija 89 komentar(a)
Đurković sa advokatom Kostićem ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Đurković sa advokatom Kostićem ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Ana Đurković, doktorica stomatologije, koja se sinoć u ime ljekara koji su prisustvovali molebanu i litiji, obratila građanima pozvana je u Centar bezbjednosti (CB) Nikšić na informativni razgovor u svojstvu građanina.

Sa njom je advokat Sava Kostić, dok su ispred CB njene kolege koje su došle da joj daju podršku.

Kolege ljekari
Kolege ljekarifoto: Svetlana Mandić

Kako su okupljeni ljekari kazali sinoć je bilo prisutno njih 62, od kojih su 17 radnici Opšte bolnice, nekoliko rade u Domu zdravlja, dok ostali obavljaju privatnu praksu.

Kako su rekli svi koji su zaposleni u bolnicu i Dom zdravlja, a prisustvovali su litiji, pozvani su jutros da se testiraju na koronavirus.

Kako je "Vijestima" kazao Ilija Ašanin, direktor bolnice, ljekari su pozvani na testiranje, jer su prisustvovali skupu visokog rizika, a analize su u toku.

"Prisustvovali su skupu visokog rizika koji nije u saglasju sa preporukama NKT-a. Riječ je o ljudima koji se bave zdravljem tako da njihov čin nije ugrozio samo njih i one koji liječe nego i sve sa kojima rade. Preporuka je da se urade testiranja", kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, ljekari moraju da budu svjesni činjenice da su ljekari i van posla i da moraju da šalju poruke koje su u saglasju sa zaštitom zdravlja stanovništva.

"Ovo samo u stručnom smislu jer njihova privatna opredjeljenja su nešto što me nikada nije interesovalo. Jedina namjera čina testiranja je profedionalne prirode i u cilju zaštite zdravlja stanovništva", kazao je Ašanin.

Ljekari su kazali da niko od njih nema simptome.

Jovan Utjesinović, pulmolog, kazao je da je smiješno da dok je bila epidemija niko od ljekara nije testiran, niti su testirani ljekari koji su bili u kontaktu sa ljudima koji su bili pozitivni na koronavirus.

Jovan Utjesinović
Jovan Utjesinovićfoto: Svetlana Mandić

"Nijesam se testirao. Testiraću se onda kada se testiraju svi ljekare, medicinsko osoblje, direktori, ali i ministar zdravlja koji obilazi zdravstvene ustanove i boravi u prostorijama gdjeje vise oboljelih", poručio je Utješinović.

Bonus video: