Protojerej Todorović: Oko 60 nikšickih ljekara pristustvuje litiji

"Pozdraviću vas u ime ovdje prisutnih ljekara rečenicom našeg besmrtnog pjesnika i vladike Petra II Petrovica Njegoša "Nove nužde rađaju nove sile", kazala je stomatolog Ana Đurković

57550 pregleda 1346 reakcija 72 komentar(a)
Detalj sa nikšićke litije, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa nikšićke litije, Foto: Svetlana Mandić

Nakon što je u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću održan moleban uz poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), i uz prisustvo, saopštili su organizatori, oko 150 ljudi, besjedu je održao protojerej Miodrag Todorović.

Todorović
Todorovićfoto: Svetlana Mandić

On je kazao da je molebanu prisustvovalo oko 60 ljekara. Rodorović je pozvao okupljene da ih u litiji bude njih 200 uz poštovanje svih mjera NKT-a.

Ljekari
Ljekarifoto: Svetlana Mandić

Nakon toga obratila se stomatolog Ana Đurković u ime prisutnih ljekara.

"Pozdraviću vas u ime ovdje prisutnih ljekara rečenicom našeg besmrtnog pjesnika i vladike Petra II Petrovica Njegoša "Nove nužde rađaju nove sile". Ova riječ ne da nam da klonemo duhom pred bilo kojim iskušenjem. Zato smo se i danas sabrali da se zajedno suprotstavimo i zajedno pobijedimo nevolje, jer je svetinja života ono oko čega se može sabrati svaki dobronamjerni čovjek. Čovjek je ličnost, to jest jedinstvo duše i tijela, gdje duh pomaže i bodri tijelo, a u zdravom tijelu počiva i zdrav duh", kazala je Đurković.

Đurković
Đurkovićfoto: Svetlana Mandić

Ona je dodala da "u to ime, i za taj cilj, mi, ovdje okupljeni ljekari raznih specijalnosti, sabrali smo se da ujedinjeni kažemo da vrijednost zdravlja nema cijenu i da je svaka nasa aktivnost usmjerena prema tom cilju".

"Kako bi ispoštovali odnos prema tom duhovnom i tjelesnom jedinstvu covjeka, vodimo se rijecima patrijarha Pavla "Budimo ljudi". To je jedini cilj kome svi hrlimo i tezimo. Na zdravlje i spasenje molitveni hod", kazala je Djurkovic.

Nakon toga je krenuo molitveni hod, a iza crkvenih barjaka prvi su bili ljekari. Na Trgu Šaka Petrovića bilo je prisutno više hiljada ljudi koji su govor doktorice Đurkovic, prisutne ljekare i litiju pozdravili aplauzom.

Nakon što je litija krenula uobičajenom maršrutom okupljeni građani su samoinicijativno krenuli za njima. Litija je prijavljena i odobrena, ali su saobračaj regulisali crkveni redari.

Jeftimije: Svaka vlast kada joj ostanu sila i prijetnja je pri kraju

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja održan moleban a zatim je krenula litija ustaljenom maršrutom.

Iguman Pivskog manastira Jeftimije je kazao da svaka vlast kada joj ostanu sila i prijetnja, to je istorijska činjenica, je pri kraju.

Sa litije u Plužinama
Sa litije u Plužinamafoto: Bojan Knežević

"Vidimo ovo pet mjeseci kako.postaje crno-bijeli svijet. Sve postaje ogoljeno, svaki njihov postupak, svako saopštenje djeluje blijedo. U prvoj ličnosti nestala je harizma i njegova ubjedljivost. Ali šta ćemo. Mi se molimo za njih, oni su to izabrali i mi ne možemo drugo. Naše je da se molimo", kazao je Jeftimije.

Bonus video: