Demokrate Nikšić podnose krivične prijave protiv lokalnih funkcionera zbog deponije Mislov do

Kako navode iz ove partije, to je urađeno zbog zloupotreba vezanih za nelegalnu deponiju Mislov do i „ekocida nad životnom sredinom"

4467 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik OO Demokrate u Nikšiću Nemanja Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Predsjednik OO Demokrate u Nikšiću Nemanja Vuković, Foto: Svetlana Mandić

Opštinski odbora (OO) nikšićkih Demokrata podnijeće krivične prijave protiv sadašnjeg i prethodnog predsjednika Opštine i direktora JP Komunalno, Veselina Grbovića, Nebojše Radojičića, Miodraga Muratovića i Milorada Milunovića zbog, kako tvrde, zloupotreba vezanih za nelegalnu deponiju Mislov do i „ekocida nad životnom sredinom“.

To je saopšteno na konferenciji za novinare OO Demokrate Nikšić, na kojoj je tema bila upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.

„Deponija Milov ne ispunjava ni jedan jedini uslov propisan Zakonom o upravljanju otpadom da i dalje služi kao privremeno odlagalište otpada, što je potvrđeno i dopisom koji nam je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a u kojem se precizno navodi da za korišćenje deponije nije data saglasnost Opštini Nikšić. Rješavanje ovog pitanja, DPS vlast predvidjela je Lokalnim planom upravljanja otpadom i Akcionim planom koju su ostali samo mrtvo slovo na papiru, jer se stanje dramatično pogoršalo“, kazao je potpredsjednik OO Demokrata, Nemanja Vuković.

Nemanja Vuković
Nemanja Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, Opština Nikšić je pristala da 194 mjeseca plaća visoke zakupnine za zemljište koje je putem kupoprodaje ili eksproprijacije mogla pribaviti za iznos u vrijednosti četiri do pet mjesečnih zakupnina, jer se radi o nepristupačnom i neplodnom zemljištu u sred planine Budoš, čime je lokalni budžet oštećen za više od pola miliona eura.

Mislov do
Mislov dofoto: Vijesti

„Probijeni su svi rokovi koje su državni organi dali Opštini Nikšić za zatvaranje deponije i privođenje namjeni, a poslednji rok istekao je 30. juna 2012. godine. Veoma je indikativno da je jedan od Ugovora o zakupu skopljen 13. januara 2015., a u članu 5 istog ugovora se navodi da će se zemljište početi da se koristi od 5.maja naredne godine, dok se članu 10 konstatuje obaveza Opštine da plati 47.612 eura i to za period koji nije bio pokriven Ugovorom, što znači da se 20 mjeseci vršilo odlaganje otpada bez ikakvog pravnog osnova za korišćenje tog odlagališta“, tvrdi Vuković i dodaje da će naknada za sanaciju i rekultivaciju zemljišta građane Nikšića koštati više miliona eura.

Deponija Mislov do je otvorena 2003. godine sa ciljem da funkcioniše u narednih pet godina kao privremeni objekat, a u funkciji je i danas.

Mislov do
Mislov dofoto: Vijesti

„U početku je bilo predviđeno da deponija zauzima svega 3.000m2, dok se sada prostire na preko 20.000m2 i prelazi visinu od 200 metara. Na njoj je, po nekim procjenama, do sada deponovano preko 600.000 tona različitih vrsta otpada. Dugo skrivana Revizija državnog plana upravljanja otpadom za period 2014–2020. godine Ministarstva održivog razvoja i turizma pokazala je da se na toj deponiji odlaže i klanični i životinjski otpad“, istakao je potpredsjednik OO Demokrata.

Podsjetio je da se na deponiji često dešavaju požari koji se, kako tvrdi, podmeću radi slijeganja otpada, dok ocjedne otpadne vode koje se slivaju u kanal Zete, Moračom stižu u Skadarsko jezero.

Mislov do
Mislov dofoto: Vijesti

„Deponija ne ugrožava samo Nikšić, već i druge gradove, kao i kompletan ekosistem najvećih crnogorskih rijeka. Ovaj ekocid je posledica enormne pohlepe lokalnih vlastodržaca koji ne mare za osnovna ljudska prava kao što su pravo na zdravlje i pravno na zdravu životnu sredinu“, zaključio je Vuković.

Iz Opštine nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ vezana za optužbe Demokrata.

I druge opštine odlagale otpad na deponiji Mislov do

Vuković je kazao da mnoga obećanja koja se tiču upravljanja otpadom, Opština Nikšić nije ispunila, poput izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada, reciklažnog centra, postrojenja za kompostiranje, postrojenja za preradu građevinskog otpada, reciklažnog dvorišta, sanaciju lokacija za privremeno skladištenje otpada i lokacija gradskih odlagališta...

Mislov do
Mislov dofoto: Vijesti

Prema njegovim riječima, Opština i JKP su nezakonito naplaćivali zakup za deponovanje otpada na nelegalnoj deponiji Mislov do, sa opštinama Plužine, Budva, Berane i mnogim drugim, a cijena je po toni deponovanog otpada varirala i do 30 odsto. Kao primjer naveo je ugovor koji su u avgustu 2012.godine, na period od godinu, sklopili nikšićko Komunalno preduzeće i Opština Plužine, koja je tonu deponovanog otpada plaćala 12 eura uz sedam odsto PDV-a.

„Svojevrstan je paradoks prekršajna kazna koju je Odsjek za ekološku inspekciju izrekao, ne Opštini Nikšić i Komunalnom Nikšić zbog toga što su naplaćivali deponovanje optada na nelegalnoj deponiji Mislov do, ne ni Opštini Plužine, već Javnom komunalnom stambenom preduzeću Plužine, zbog toga što su deponovali otpad na nelegalnoj deponiji“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka inspekcija konstatuje da deponija nije uređena, da nema saglasnost resornog ministarstva, da za predmetnu lokaciju nije donešena odluka od strane SO Nikšić kako bi ista služila za deponovanje otpada, te da ne postoje osnovni uslovi da bi služila kao privremeno odlagalište.

„Ono što treba svima da bude jasno jeste da dok ne riješimo problem Mislovog dola nema ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, a u državi u kojoj postoji vladavina prava, akteri ovog čina bi koliko je danas bili privedeni licu pravde“, poručio je Vuković.

Bonus video: