obratili se sekretarijatu

Kinezi traže dozvolu za ambasadu

Ambasada Kine u naselju Kruševac posjeduje dvije parcele, ukupne površine 5.225 kvadrata

14146 pregleda 4 komentar(a)
Počeli pripremni radovi, Foto: Borko Ždero
Počeli pripremni radovi, Foto: Borko Ždero

Ambasada Kine u Crnoj Gori zatražila je od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada da im izda urbanističko-tehničke uslove za izgradnju rezidencijalnog objekta sa stanovima između kompleksa “Capital Plaza”, Duvanskog kombinata i Kliničkog centra.

Na toj parceli počeli su i pripremni radovi za gradnju objekta.

Kinezi su u avgustu prošle godine tražili da im se obračunaju komunalije za objekat na tom zemljištu na Kruševcu, preko puta nekadašnje Medicinske škole.

U tom dijelu grada vlasnici su 5.225 kvadrata, odnosno parcela od 3.744 i 1.481 metar kvadratni, na području Detaljnog urbanističkog plana “Zona centralnih djelatnosti – Cetinjski put”, a žele da grade stambeni objekat sa pratećim sadržajima.

Ambasada Kine je ranije tražila razmjenu zemljišta, odnosno da svoje parcele u Zagoriču zamijene sa nekretninama u vlasništvu Glavnog grada na Kruševcu, što je i odobreno.

Parcela na Kruševcu nalazi se u dijelu grada koji se razvija kao novi poslovni centar Podgorice.

Kinezi su naveli da parcele u Zagoriču ne zadovoljavaju potrebe Ambasade, a da bi razliku u cijeni zemljišta platili Glavnom gradu.

Direkcija za imovinu je tada, kako su “Vijesti” ranije pisale, pogrešno izračunala vrijednost parcela u vlasništvu Glavnog grada i Ambasade Kine, a koje je trebalo da budu predmet razmjene.

Na čelu Podgorice tada je bio Miomir Mugoša.

Kao razlog zbog kojeg je naknadno umanjena vrijednost zemljišta na Kruševcu, kako se navodi u papirima za Vladu u koje su “Vijesti” imale uvid, navedeno je to što se na Kruševcu ne bi gradili objekti za tržište, kako je to prvobitno planirano DUP-om, već za potrebe Ambasade.

Zemljište je na kraju razmijenjeno, a Ambasada Kine postala je vlasnik parcela na Kruševcu.

Za početak izgradnje ambasade Kine planske pretpostavke su stvorene krajem 2018. godine, kada je usvojen detaljni urbanistički plan za taj dio grada.