Kinezi traže dozvolu za ambasadu

Ambasada Kine u naselju Kruševac posjeduje dvije parcele, ukupne površine 5.225 kvadrata

14206 pregleda 4 komentar(a)
Počeli pripremni radovi, Foto: Borko Ždero
Počeli pripremni radovi, Foto: Borko Ždero

Ambasada Kine u Crnoj Gori zatražila je od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada da im izda urbanističko-tehničke uslove za izgradnju rezidencijalnog objekta sa stanovima između kompleksa “Capital Plaza”, Duvanskog kombinata i Kliničkog centra.

Na toj parceli počeli su i pripremni radovi za gradnju objekta.

Kinezi su u avgustu prošle godine tražili da im se obračunaju komunalije za objekat na tom zemljištu na Kruševcu, preko puta nekadašnje Medicinske škole.

U tom dijelu grada vlasnici su 5.225 kvadrata, odnosno parcela od 3.744 i 1.481 metar kvadratni, na području Detaljnog urbanističkog plana “Zona centralnih djelatnosti – Cetinjski put”, a žele da grade stambeni objekat sa pratećim sadržajima.

Ambasada Kine je ranije tražila razmjenu zemljišta, odnosno da svoje parcele u Zagoriču zamijene sa nekretninama u vlasništvu Glavnog grada na Kruševcu, što je i odobreno.

Parcela na Kruševcu nalazi se u dijelu grada koji se razvija kao novi poslovni centar Podgorice.

Kinezi su naveli da parcele u Zagoriču ne zadovoljavaju potrebe Ambasade, a da bi razliku u cijeni zemljišta platili Glavnom gradu.

Direkcija za imovinu je tada, kako su “Vijesti” ranije pisale, pogrešno izračunala vrijednost parcela u vlasništvu Glavnog grada i Ambasade Kine, a koje je trebalo da budu predmet razmjene.

Na čelu Podgorice tada je bio Miomir Mugoša.

Kao razlog zbog kojeg je naknadno umanjena vrijednost zemljišta na Kruševcu, kako se navodi u papirima za Vladu u koje su “Vijesti” imale uvid, navedeno je to što se na Kruševcu ne bi gradili objekti za tržište, kako je to prvobitno planirano DUP-om, već za potrebe Ambasade.

Zemljište je na kraju razmijenjeno, a Ambasada Kine postala je vlasnik parcela na Kruševcu.

Za početak izgradnje ambasade Kine planske pretpostavke su stvorene krajem 2018. godine, kada je usvojen detaljni urbanistički plan za taj dio grada.

Bonus video: