Mojanske rijeke skoro da nema, ukinuti podsticaj za mHE

Na snimku koji su napravili mještani jasno se vidi koliko su veliki negativni uticaji ove vrste projekata na prirodu i ljude, tvrde iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode

3172 pregleda 56 reakcija 6 komentar(a)
Korito bez vode: Mojanska rijeka, Foto: Privatni snimak
Korito bez vode: Mojanska rijeka, Foto: Privatni snimak

Vlada mora trajno ukinuti plaćanje podsticaja za male hidroelektrane i raskinuti do sad potpisane ugovore o koncesiji, kako bi se spriječilo uništavanje naših rijeka i izbjegli dodatni gubici za građane, a sredstva za subvencije mogu se usmjeriti prema društveno korisnim projektima i zaštiti životne sredine.

To su saopštili iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) Adria, nakon što su njima i nevladinoj organizaciji “Eko-tim” mještani koji gravitiraju području izgradnje malih hidroelektrana na andrijevičkoj Mojanskoj rijeci dostavili snimak rada mHE na toj rijeci.

Snimak je napravljen prije dva dana u selu Japan.

“Na snimku se jasno vidi koliko su veliki negativni uticaji ove vrste projekata na prirodu i ljude... Može se vidjeti da koritom rijeke teče protok nizvodno od vodozahvata koji predstavlja oko 10 odsto vode od one koja se prirodno nalazila u rijeci. U ovoj količini vode, koja se može vidjeti na video-snimku, vrlo je uputno da li može išta od živog svijeta opstati. Od posebnog značaja je istaći da je Mojanska rijeka proglašena za zaštićeno ribolovno područje, kao prostor od najvećeg značaja za mrijest potočne pastrmke. To znači da je ova rijeka prije izgradnje mHE predstavljala prirodno plodište za pastmrku, dok je sad rijeka trajno devastirana i najvjerovatnije će doći do potpunog nestanka ove vrste u njoj”, kazali su iz WWF Adria.

Oni objašnjavaju da prema najnovijim naučnim saznanjima, količina ribe koja dolazi do vodozahvata, odnosno riblje staze, iznosi samo malu frakciju ribe u odnosu na onu koja je koristila rijeke prije izgradnje mHE:

“Jer i sami osnovni tok rijeke kroz koji protiče oko 10 odsto vode, čini određenu barijeru. Kombinacijom te dvije barijere, smanjena količina vode i riblja staza, gotovo se potpuno blokira prirodna migracija ribe. Podsjećamo na to da građani Crne Gore plaćaju privatnim investitorima u mHE, kao što je i ova koja se može vidjeti na video snimku, subvencije kroz račune za električnu energiju za proizvodnju električne energije iz mHE. Prema dostupnim podacima, od sredine 2014. godine, kada je počela sa radom prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno je 13,4 miliona eura subvencija”.

Oni su istakli i da je Zakonom o energetici definisano da je proizvodnja električne energije iz mHE od javnog interesa.

“Kako je to moguće kada znamo da je, zahvaljujući uspostavljenom sistemu podsticaja, proizvodnja električne energije iz mHE društveno-ekonomski neopravdana, pravi društvu direktnu finansijsku štetu te izgradnjom i eksploatacijom dolazi do trajne devastacije rijeka, uništavanja staništa i nestajanja vrsta te da ljudi ostaju bez vode za osnovne životne potrebe? Vlada je novim predlogom Zakona o energetici i dalje ostavila mogućnost za podsticanje proizvodnje električne iz mHE, što pokazuje da namjerava i dalje sponzorisati privatne interese na štetu građana. Ovaj će zakon ako bude usvojen od Skupštine Crne Gore, doprinijeti usporavanju ekonomskog oporavka Crne Gore, a sve posljedice po prirodu možemo samo pretpostavljati. Zbog svega navedenog, kao i zbog izuzetnog negativnog uticaja na životnu sredinu, Vlada Crne Gore mora trajno ukinuti plaćanje podsticaja za male hidroelektrane te raskinuti do sad potpisane ugovore o koncesiji, a za koje je WWF Adria već objavila da su sadržali preko dvadeset nezakonitosti i nepravilnosti."

Bonus video: