Pošta iz inostranstva kasni jer avioni slabo lete

“Vijestima” se obratilo više građana koji tvrde da imaju dokaz da je roba izašla iz zemlje porijekla, ali nije stigla u Crnu Goru

4576 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Epidemija novog koronavirusa usporila je dostavu robe koja se iz Crne Gore naručuje iz inostranstva, u Upravi carina i Pošti očekuju da se uslovi za nesmetanu trgovinu vrate uspostavljanjem međunarodnog avio-saobraćaja. Do tada, onima koji naručuju robu putem interneta, savjetuju da prilikom trgovine uzmu u obzir i mjere koje su uspostavljene u zemljama iz kojih se roba naručuje. Iz Uprave carina dodatno građanima i privredi poručuju da ne mogu naručivati robe čiji uvoz je zabranjen u Crnu Goru i da postoje robe za koje je neophodno prethodno pribaviti određenu dozvolu, odnosno uvjerenje.

“Vijestima” se obratilo više građana i privrednika koji su i prije proglašenja epidemije u Crnoj Gori sredinom marta, naručivali robu iz inostranstva. Kazali su i da su u pitanju stalni dobavljači, a da podaci i kodovi koje su dobili tokom naručivanja, ukazuju da je roba izašla iz zemlje porijekla. Roba, međutim, nije stigla i u Crnu Goru.

Za robu koja je kupljenja prije marta, više nemaju bilo kakave podatke. U Pošti su “Vijestima” kazali da sve pošiljke koje prispiju u Crnu Goru “uredno i u rokovima dostavlja na adrese primalaca”.

“Određeni nivo zastoja u distribuciji i isporuci imali smo u periodu kada je zbog pandemije koronavirusa došlo do masovnih obustava avio-letova. To je prouzrokovalo veliki poremećaj u distribuciji poštanskih pošiljki, ne samo u Crnoj Gori, već kod gotovo svih poštanskih uprava u svijetu. Izazvana su značajna kašnjenja u distribuciji, pa i kašnjenje u dostavi”, kazali su iz Pošte. Dodaju da je situacija izazvana pandemijom sada dijelom prevaziđena i da zastoja ako ima, ima isključivo na nekoj većoj avio-destinaciji gdje roba čeka dalju distribuciju ka Crnoj Gori.

“Trenutna situacija je svakako povoljnija nego što je bila, ali još nije kao u periodu prije pandemije. Ako govorimo o razlozima zbog kojih pošiljke kasne u distribuciji ka Crnoj Gori treba ukazati na veliki poremećaj u avio-saobraćaju koji nije samo poremetio transfer ljudi već i robe”, navode iz Pošte.

Kažu i da situacija sa novim koronavirusom oscilira, da je vrijeme vraćanja na redovno stanje kad je u pitanju transport pošiljki usporeno i da to uslovljava i usporene rokove dopreme pošiljki u Crnu Goru.

“Sa sigurnošću možemo da garantujemo da će svaka pošiljka koja uđe u Crnu Goru u najkraćem roku, nakon sprovedene carinske procedure, biti dostavljena na naznačenu adresu”, tvrde iz Pošte.

Kažu da je trenutno teško dati bilo kakvu preporuku za dalje postupanje onih koji naručuju robu iz inostranstva.

“Teško je u ovom trenutku dati bilo kakvu preporuku. Na sajtovima velikih distributera internet trgovine možemo naići na ograničenja u pogledu vremena dostave za Crnu Goru, kao i podatak o poskupljenju poštarine, što potvrđuje naše navode o trenutnoj situaciji”, kazali su i Pošte.

Iz Uprave carina kazali su da će se uspostavljanjem međunarodnog avio-saobraćaja, kako u Crnoj Gori, tako i u ostalim zemljama, steći uslovi za nesmetanu online trgovinu kakva je bila prije kovida-19.

Nakon uspostavljanja međunarodnog avionskog saobraćaja, kako su kazali, očekuju i veći priliv pošiljki koje čekaju na transport u drugim zemljama. “Spremni smo da reagujemo blagovremeno, kakvu god dinamiku taj proces bude odredio”, rekli su “Vijestima”.

Zainteresovanima za online trgovinu sugerišu da u obzir uzmu i mjere koje su uspostavljene u zemljama iz kojih se naručuje roba...

“I da se online ne mogu naručivati robe čiji uvoz je zabranjen u Crnu Goru te da postoje robe za koje je neophodno prethodno pribaviti određenu dozvolu odnosno uvjerenje”, poručili su iz Uprave carina.

Bonus video: